Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Tuomas Ruokolaisen veistosnäyttely Pinta-galleriassa on jo nimeltään kuin kertomus. Päijänteen yllä, alla ja pinnalla: Lauttaniemen ravut, Kelventeen kirkkovene ja muita kirveellä veistettyjä tarinoita -näyttely esittelee teoksia, jotka ovat syntyneet puu- ja metalliromusta, omiin nurkkiin kerääntyneestä ja kotirantaan huuhtoutuneesta materiaalista. Tällaiset materiaalit ovat monille jätteitä, mutta taiteilijalle ne ovat aarteita.

Patinoitunut, lahoava puu ja ruostuva metalli kertovat työstäjälleen tarinoita Päijänteen historiasta. Ennen nykyistä autoilun aikakautta vesi on yhdistänyt eikä erottanut. Vesitse ovat kulkeneet väki ja tavarat, uskonnot ja aatteet. Päijännettä pitkin tulivat viikingit ja ristiretkeläiset Hämeeseen ja Päijännettä pitkin lähtivät ravut Pietariin. Päijänteen Pulkkilanharjulle mieli myös Ruotsin kuningas Kustaa III rakennuttamaan Kukonharjun kaupunkia.
Kaikki veistosten tarinat pohjaavat oikeaan historiaan, mutta niissä on mukana myös taiteilijan luomia vaihtoehtoisia tapahtumakulkuja. Näyttelyssä on töiden katselun ohella mahdollisuus tutustua niihin kuuluviin tarinoihin
.
Tuomas Ruokolaisen tarinalliset veistokset alkoivat syntyä vuodesta 2014 lähtien, kun hän oli ensin ostanut Kalkkisista huvilan ja vuotta myöhemmin muuttanut ympärivuotisesti asumaan Pulkkilansalmen sillan kupeeseen entiseen Lossimiehen taloon. Kokemusta oli jo aiemmin vesillä liikkumisesta purjein ja soutaen. Uusia näkökulmia Asikkalaan ja sen historiaan ovat tuoneet myös kotiseutu- ja historiakirjat ja vierailut kylien monipuolisissa museoissa, joista on jopa löytynyt ideoita töihin.

Tuomas Ruokolainen, s. 1953, on Lahden Taiteilijaseuran jäsen.

Päijännetalo
Pinta galleria 3. krs

Meijeritie 1
17200 Vääksy

Lisätietoja:

https://ess.menoinfo.fi/#!event?id=1239274

Lisää tapahtumia

Tapahtumat

Cruising

Route 24

Tapahtumat

-

Voimaa taiteesta -taidenäyttely

Taidevintti Art Asikkala