Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Syksyn pimeyden saapuessa ulkona touhuaminen vähenee ja sisätilojen viihtyvyyden kasvattaminen tulee useimmilla ajankohtaiseksi. Viihtyvyyttä parannetaan niin sisustuksella, valaistuksella, lämpötilalla kuin yhdessäolollakin. Miten kodista saa viihtyisän ympäristöä kunnioittaen?

Patteritoimiset tunnelmavalot kuluttavat usein vähän energiaa, mutta patterijäte ei ole ongelmatonta. Niin pattereiden tuottaminen kuin patterijätteen käsittelykin vaatii energiaa ja luonnonvaroja. Patterit sopivat parhaiten laitteisiin, jotka ovat päällä satunnaisesti, kuten ulkohuussin valoon ja kaukosäätimeen. Ladattavia pattereita voi käyttää useamman kerran, mikä vähentää pattereiden ympäristövaikutuksia ja energiantarvetta.

Suurin osa joulun aiheuttamista ympäristökuormasta ja kulutuksesta tulee lahjoista. Niin sanottu aineeton lahjakin kuluttaa luonnonvaroja, koska palveluidenkin tuottamiseen niitä tarvitaan. Halaus tai joulutervehdys voi itseasiassa olla odotetumpi lahja kuin tavara tai palvelu.

Jouluruoka, niin pikkujouluissa kuin joulun pyhinäkin, tuottaa myös merkittävää ympäristökuormaa joulun aikaan. Juhlaruokaan panostetaan, eikä sen toivota loppuvan kesken, joten hävikkiä syntyy herkästi. Suunnittelu on siis tärkeä osa hävikin vähentämistä, mutta hävikkireseptejäkin on onneksi saatavilla monenlaisia.

Muistathan, että kinkkurasva ei kuulu viemäriin! Rasva tukkii viemärit. Kerää rasva esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin ja anna sen jäähtyä ja kovettua. Lajittele rasva-astia sekajätteeseen.

Kestävä kehitys, ekologisuus, elinkaariajattelu ja kierrätys ovat nykysisustuksen trendejä, ja hyvä niin. Mitä ne käytännössä sitten ovat?

Energiankäyttö on suurin ympäristökuormittaja ja asumiskustannusten aiheuttaja rakennuksen elinkaaren aikana. Erilaisista energianlähteistä, lämmitysratkaisuista ja energiansäästövinkeistä voit lukea Lokakuun teemasivulta.