Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Ympäristöministeriö avasi syksyllä rahoitushaun alueelliselle ilmastotyölle, johon Hollola ja Asikkala tarttuivat muiden Päijät-Hämeen kuntien kanssa. Yhteistyön tuloksena maakuntaan saatiin laaja hanke, joka vie kuntia lähemmäs kohti yhteistä tavoitetta – hyvää ja laadukasta tulevaisuutta.

Syksyllä 2021 Ympäristöministeriö avasi rahoitushaun, jonka teemana oli Alueet kuntien ilmastotyön tukena. Ilmastotyötä on tehty Päijät-Hämeessä laajasti, mutta resurssit ovat tiukilla ja tulokset ovat jääneet osittain leijumaan ilmaan. Maakuntaliitto koordinoi alueellista ilmastotyötä ja keskusteluissa on ollut konkreettisemmat toimet pienempien kuntien yhteistyön tueksi. Lahti toimii Päijät-Hämeessä ja Suomessa ilmastotyön edelläkävijänä, josta maakunta saa olla ylpeä. Ongelmana on, että muilla kunnilla on vakavia haasteita pysyä työn ja kehityksen perässä. Tämän vuoksi ympäristöministeriön rahoitushaun avaaminen tuli alueelle juuri oikeaan aikaan. Hollola ja Asikkala olivat valmiita tarttumaan haasteeseen työn edistämiseksi ja loivat hankekokonaisuuden yhteistyöllä. Rahoituksen saadulta Pienten kuntien ilmastotyö uuteen vauhtiin- hankkeelta odotetaan paljon, vaikka työ vaatii vankkaa sitoutumista yhteistyöhön ja aitoa tahtotilaa ilmastoasioiden edistämiseen. Mukana hankkeessa ovat myös Iitti, Kärkölä ja Padasjoki. Jatkossa muillakin kunnilla on mahdollisuus liittyä työhön mukaan.

Etsitään osaamista ja sparrausta

Hankkeen koordinointiin etsitään rekrytoitavaksi ilmastotyön ammattilaista, joka on valmis tarttumaan laajaan kokonaisuuteen ja lisäämään tietoisuutta Päijät-Hämeen kunnissa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Yksin ei tarvitse toimia ja hankkeen kannalta on hienoa, että mukana on myös maakuntaliiton energia- ja ilmastoasiantuntija, joka tekee yhteistyötä rekrytoitavan ilmastokoordinaattorin ja mukana olevien kuntien kanssa, jotta hankkeen tavoitteet toteutuvat ja saavutetut tulokset pysyvät myös hankkeen jälkeen. Hankeaika on vuoden 2022 alusta vuoden 2023 kevääseen.

Paikallinen elinkeino mukaan alueelliseen yhteistyöhön

Suuri osa hankekokonaisuudesta keskittyy kuntien ilmastotyöhön koko maakunnan alueella. Hankkeeseen kuuluu myös osavaihe, jossa keskitytään Hollolan ja Asikkalan alueen maatalouteen ja ruuantuottajien ilmastotyön tukemiseen. Maatalouden vastuu ilmastoasioissa on ollut paljon esillä ja keskustelussa usein unohtuu se, että maatilojen tuottama ruoka päätyy ihan kaikkien suomalaisten ruokapöytiin. Ruoka on  elinehto ja kansallisen omavaraisuuden tukeminen on paitsi ilmastotehokasta, mutta lisää myös kansallista turvallisuutta.  Hanke tarjoaa mainiot puitteet löytää ja korjata maatalouden sudenkuoppia ilmastoasioihin liittyen. Ruuantuottajien tekemän erittäin tärkeän työn monipuolisuutta nostetaan esiin ja pyritään läpinäkyvyyteen maatalouden aitojen ilmastovaikutusten osoittamisessa. Myös ruuan paikallisuus korostuu entisestään

Lisätietoja:

Terhi Ahava

044 778 0277, terhi.ahava@asikkala.fi

Annariina Keto

044 7801 225, annariina.keto@hollola.fi