Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Asikkalan monipuoliset retkeilyreitit ja luontokohteet tarjoavat metsän rauhaa ja tilaa hengittää. Reiteillä koet kaunista harjumaastoa, järvenrantoja ja huikeita näköaloja. Arvokkaan geologisen luonnonperintönsä ansiosta Asikkala on yksi kuudesta Salpausselkä Geopark-alueen kunnista.

Asikkalan luontoreitteihin voit tutustua tarkemmin sijantineen matkailu- ja retkeilyreitit sivuston kautta.

Aurinkovuorelta alkava 31 km Aurinko-Ilves vaellusreitti kulkee läpi upeiden harjujen ja maalaismasemien yhdistäen Evon retkeilyalueen Vääksyyn. Ilveksen tassusymbolein merkityn reitin varrella sijaitsee neljä laavua. Päijänteen Kansallispuistossa sijaitseva noin 4,5 km mittainen Pulkkilanharjun luontopolku on oiva päiväretkeilyreitti kaikenikäisille!

Aurinkovuori

Noin kahden kilometrin pituinen, vaihteleva Pasolanvuoren luontopolku johdattelee retkeilijän ihailemaan kaunista Vesijärvi näkymää! Aurinkovuoren reitistöillä (2 km, 3km ja 7km) on mahdollisuus levähtää ja ihailla maisemia kahdella laavulla, joista näkymät avautuvat Päijänteen sekä Vesijärven suuntaan. Aurinkovuoren maastossa on myös useita polkuja retkeilyyn. (10 km, 12 km ja 15 km) Myllytontun luontopolulla Vääksyn kanava-alueella sijaitsee osittain esteetön reitti myllytonttu opastein.

Myllytontun luontopolku

Luontokohteita:

Kelvenne

Päijänteen kansallispuistossa, Kelventeen saaressa sijaitseva harjupolku vie kulkijan kauniille hiekkarannoille, hiljaiseen metsään ja korkeiden harjujen päälle.

Vääksyn kanava on mainio retkikohde kaikenikäisille! Vääksynjoelta löytyy myös lasten oma onkipaikka Enskala. Vaikka Vääksynjoki onkin rauhoitettu täysin kalastukselta, on Enskalassa lapsilla lupa onkia. Mikäli omia onkia ei tullut mukaan, niitä voi lainata Päijännetalon matkailuinfosta.

Enskalan luontopolku

Kalkkisten kanava on Suomen pisin sulku. Sulku toimii nykyisin itsepalvelusulkuna, kaukokäytöllä Vääksyn kanavalta.

Kalkkistenkoski on arvokas rakentamattoman koskialueen ja vanhan metsän muodostama kokonaisuus, joka on suojeltu voimalaitosrakentamiselta koskiensuojelulailla.

Norrlinin puisto on kuuluisan kasvitieteen professori Johan Petter Norrlinin (1842-1917) alkuperäisestä puistosta jäljellä oleva hehtaarin kokoinen alue Vääksynjoen rannalla. Puiston pääportti on Asikkalantien varrella ja sieltä johtavat portaat alas puistoon. Toinen reitti puistoon kulkee Vääksyn kanavan varresta paikassa, jossa kanava ja Vääksynjoki risteävät.

Urajärven kartanomuseon englantilaistyylinen puisto romanttisene kävelyteineen ja näköalapaikkoineen toimii myös oivana luontoretkikohteena.

Asikkalan jääkausitie kertoo eteläisen Päijänteen luonnon ja maiseman synnystä sekä muutoksista aikojenkuluessa. Reitin pituus on noin 100 kilometriä, ja sen varrella on seitsemän ainutlaatuista jääkausiajasta ja Päijänteen kehityksestä kertovaa kohdetta:

  1. Vääksyn joki ja kanava
  2. Aurinkovuori
  3. Tallukanmäki
  4. Syrjäsupat
  5. Pulkkilanharju
  6. Kalkkisten koski ja kanava
  7. Vesivehmaan kangas

Aurinkovuoren pohjoisosassa, Aurinko-Ilves vaellusreitin varrella sijaitsevat syrjänsupat ovat syntyneet paksujen harjukerrosten sisään jääneistä jäälohkareista, jotka
sulaessaan ovat muodostaneet syviä suppakuoppia.

Lue lisää Asikkalan jäätävästä menneisyydestä!

Tutustu tarkemmin Asikkalan jääkausitiehen pyöräillen!

Kahden hehtaarin kokoisessa Iso-Äiniön luontokeskuksessa on noin kilometrin pituinen luontopolku luonnon tapahtumien seuraamiseen ja virkistäytymiseen. Alueella kasvaa 100 erilaista kasvia ja se toimii monien pikkulintujen pesimäpaikkana.

Talvinen Aurinkovuori

Talviretkeilyyn, lumikenkäilyyn ja talvipyöräilyyn sopiva monitoimireitti Asikkalan Aurinkovuoren upeissa maisemissa. Voit myös tulostaa itsellesi monitoimireittien kartan.

Lähellä Asikkalaa sijaitsevia retkeilyreitistöjä: