Siirry sisältöön
Asioi verkossa Haku

Päijät-Hämeen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue hoitaa Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Kärkölän, Lahden, Padasjoen ja Sysmän kuntien maaseutuelinkeinoviranomaistehtävät. Toimistomme sijaitsevat Asikkalan kunnanvirastolla, Hollolan kunnanvirastolla ja Sysmän kunnanvirastolla.

Koronatilanteen vuoksi olemme siirtyneet etätyöhön! Yhteydenotot ensisijaisesti puhelimella ja sähköpostilla. Toki henkilökohtainen käynti toimistolla on mahdollinen, mutta se on sovittava etukäteen. Niin varmistat, että toimistolla on henkilökuntaa paikalla.

Maatalouden tukia vuonna 2021 hakeneita tiloja on Päijät-Hämeen yhteistoiminta-alueella 1107 kpl. Tiloilla on viljelyssä peltoa noin 57 000 hehtaaria. Viljellyin kasvi on moniv. säilörehu- ja kuivaheinänurmi. Sen jälkeen tulevat kaura, rehu- ja mallasohra sekä kevätvehnä. Päätuotantosuuntana on kasvinviljely noin 80% tiloista. Lypsykarjatiloja on alueellamme 115 kpl. Sikatiloja 16 kpl. Lammastiloja 15 kpl. Hevostaloutta harjoittaa 39 tilaa. Puutarhakasvien viljelyä on 36 tilalla. Tilakoko on kesimääräinen 50,11 ha peltoa. Suurin osa viljelijöistä kuuluu ikäryhmään 50-64v ja sen jälkeen yli 65 vuotiaisiin.

Hyödynnä Vipua ympäri vuoden tukihaun ulkopuolella!

Vipu-palvelussa pääsee selaamaan maatilan tietoja ja muuttamaan osallisten tietoja. Palvelussa voi muuttaa tarpeen mukaan esimerkiksi tilinumeron tai täydentää sähköpostiosoitteen tai uuden kännykkänumeron. Näin varmistat Ruokaviraston uutiskirjeiden ja muistutusviestien perilletulon.

Vipussa pääsee myös selaamaan tukien maksutapahtumia ja tukisummia. Myös aiempien vuosien ilmoitetut kasvit pinta-aloineen löytyvät maatilan tiedoista. Vipu-palvelussa voi tehdä ajankohtaiset sähköiset tukihakemukset ja ilmoitukset sekä tarkastella oman maatilan tukihakemustietoja ja karttakuvia. Palvelussa voi selailla maatilan tietoja ja hyödyntää karttatoimintoja myös tukihaun ulkopuolella. Eri karttatasoilla voi tarkastella mm. pohjavesialueita, kaltevuuksia ja hukkakauraa.

Vipuun voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.  Mikäli kirjautuminen ei onnistu, varmista maaseutuviranomaiselta kunnasta, että oikeutesi ovat voimassa.
Henkilöllä, joka on valtuutettu tilan nimenkirjoittajaksi, on myös oikeus jättää sähköisesti tukihakemuksia, lohkokorjauksia ja muita sähköisiä tehtäviä.

Tukioppaat löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Tukioppaista löydät tukiehdot ja apua tukihakuun. Maanviljelijöiden täsmäkoulutusta ja tilaneuvontaa järjestävät monet tahot. Tietoa on mahdollista saada esimerkiksi useiden hankkeiden koulutuksista, Mtk:lta, ProAgrialta ja yksityisiltä neuvojilta.

Hukkakaura on erittäin nopeasti lisääntyvä lainsuojaton rikkakasvi. Yksi siemen voi tuottaa satoja siemeniä, jotka säilyvät maassa itämiskelpoisina useita vuosia. Pahan saastunnan taloudelliset vahingot ovat suuria.

Mikäli lohkolle on ilmestynyt hukkakauraa, ilmoita siitä tukihakemuksen yhteydessä lohkotiedoissa.

Peruslohkojen hukkakauratilanteen rekisterissä saat selville Vipu-palvelun karttatasoista. Mene joltakin lohkolta kartalle. Valitse vasemmalta sivupalkista rasteritaso hukkakaura. Näet silloin kaikkien lohkojen rekisteritiedot eri väreillä.

Keltainen tarkoittaa lievää saastuntaa ja punainen vakavaa saastuntaa.

Laki velvoittaa torjumaan hukkakauraa. Mikäli peltolohkon viljelijä tai maanomistaja eivät hoida tehtävää, tukileikkaukset tehdään täydentävien ehtojen kautta. Leikkaukset kohdistuvat peruslohkon viljelijään.

Kun lohko on mielestäsi puhdas hukkakaurasta, voit tilata kevään päätukihaun lohkotiedoissa hukkakaurattomuustarkastuksen.

Kunnasta tehdään tarkastus kahtena peräkkäisenä vuonna. Älä torju hukkakauraa tarkastusvuonna kemiallisesti tai kitkemällä tarkastuslohkolla. Parhaiten tarkastus onnistuu, kun lohkolla viljellään tarkastusvuosina vehnää tai ohraa. Kaikista kasveista tarkastusta ei voida tehdä. Seuraavat viljelykasvit estävät hukkakaurattomuus-tarkastuksen tekemisen; kaura, rypsi, rapsi, sinappi, ruis, kumina, peruna, nurmi ja kesanto. Kasvuston pitää olla myös sellaisessa kunnossa, että mahdollinen hukkakaura voidaan siellä havaita. Ei siis lakoa, rikkakasveja tai muuta vastaavaa.

Jos hukkakauraa ei kahtena peräkkäisenä vuotena todeta, poistetaan lohko hukkakaurarekisteristä.

Monet eläinlajit tulee rekisteröidä. Jos eläintenpito on laajamittaista ja/tai ammattimaista, esim. eläinten vientiä/tuontia ulkomaille/-ta, tulee kaikkien eläinten osalta rekisteröityä eläintenpitäjäksi ja perustaa pitopaikka.

Lain vaatima velvollisuus rekisteröidä eläinten pitopaikat koskee seuraavia eläimiä :

  • nautaeläimet
  • sikaeläimet mukaan lukien minipossut
  • lampaat
  • vuohet
  • siipikarja
  • hevoset, ponit, aasit
  • kameli- ja hirvieläimet
  • turkiseläimet
  • tuotantokanit
  • mehiläiset ja kimalaiset

21.4.2021 voimaan tullut EU:n eläinterveyssäännöstö edellyttää, että koirien, kissojen ja frettien jäsenvaltioiden välisissä kaupallisissa siirroissa käytettäviin terveystodistuksiin merkitään lähtö- ja määränpääpitopaikan yksilöllinen rekisterinumero.

Vuoden 2021 alusta myös hevosteläinten pitäjäksi tulee rekisteröityä, pelkkä pitopaikka ei enää riitä. Ammattimainen toiminta tulee ilmoittaa Aluehallintovirastoon. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta. Mikäli ilmoitus on vielä tekemättä, otathan yhteyttä meihin ensi tilassa!

Jotkut eläinlajit edellyttävät myös niiden rekisteröintiä eläinrekisteriin. Yksikin eläin aiheuttaa rekisteröintivelvoitteen! Lisätietoa eläinten merkinnästä ja rekisteröinnistä löytyy Ruokaviraston sivuilta.

Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin varmistaminen, eläintautien torjunta sekä eläimistä peräisin olevan elintarvikkeen kulun seuraaminen tuotantoketjussa.

Eläinten pitopaikan rekisteröiminen ja eläintenpitäjäksi rekisteröityminen tulee tehdä ensisijaisesti Eläintenpitäjärekisteriin sähköisesti. Käyttö edellyttää tunnistautumisen esim. pankkitunnuksilla. Jos tämä ei ole mahdollista ilmoitukset voi tehdä lomakkeilla kuntasi maaseutuasiamiehelle.

Lomitus

Lomituspalveluiden järjestämisestä vastaa Päijät-Hämeen alueella Sysmän paikallisyksikkö.

Mela tarjoaa maatalousyrittäjille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin. Mela huolehtii asiakkaidensa työeläkkeistä ja tapaturmavakuutuksesta. Mela hoitaa myös ryhmähenkivakuutusta, luopumistukea, Mela-sairauspäivärahaa, maatalouslomitusta sekä työturvallisuusopastusta.

Päijät-Hämeen alueen Mela-asiamies on Katja Halme.

Puh. 029 435 2651

katja.halme (at) mela.fi

Yhteystiedot

Asikkala kunnanvirasto,   Rusthollintie 2,  17200 Vääksy
avoinna ma – pe klo 9 – 15

Pekka Niemelä, maaseutupäällikkö
pekka.niemela@asikkala.fi
puh. 044 778 0278

Hollola kunnanvirasto, Virastotie 3,  15871 Hollola
avoinna ma – pe klo 9 – 15

Asko Määttä, maaseutuasiamies
asko.maatta@asikkala.fi
puh.044 7909 377

Virpi Saarinen, maaseutuasiamies
virpi.saarinen@asikkala.fi
puh. 040 0412 175

Sysmä kunnanvirasto,  Valittulantie 5, 19700 Sysmä
avoinna ma – pe 9 – 15

Mikko Kauko, maaseutuasiamies
mikko.kauko@asikkala.fi
puh. 044 778 0255