Maaseutupalvelut
Päijät-Hämeen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue hoitaa Asikkalan, Hartolan, Hollolan, Kärkölän, Padasjoen ja Sysmän kuntien sekä Heinolan ja Lahden kaupunkien maaseutuelinkeinoviranomaistehtävät. Toimistomme sijaitsevat Asikkalan ja Sysmän kunnanvirastoilla.
Työskentelemme pääsääntöisesti etänä! Yhteydenotot ensisijaisesti puhelimella ja sähköpostilla. Henkilökohtainen käynti toimistolla on mahdollinen, mutta se on sovittava etukäteen. Näin varmistat, että toimistolla on henkilökuntaa paikalla.
Maatalouden tukia vuonna 2022 hakeneita tiloja oli Päijät-Hämeen yhteistoiminta-alueella 1086 kpl. Tiloilla on viljelyssä peltoa noin 57 000 hehtaaria. Viljellyin kasvi on moniv. säilörehu- ja kuivaheinänurmi. Sen jälkeen tulevat kaura, rehu- ja mallasohra sekä kevätvehnä. Päätuotantosuuntana on kasvinviljely noin 80% tiloista. Lypsykarjatiloja on alueellamme 105 kpl. Sikatiloja 14 kpl. Lammastiloja 15 kpl. Hevostaloutta harjoittaa 39 tilaa. Puutarhakasvien viljelyä on 36 tilalla. Keskimäärin tiloilla on 50,11 ha peltoa. Suurin osa viljelijöistä kuuluu ikäryhmään 50-64v ja sen jälkeen yli 65 vuotiaisiin.
Tuki-infojen materiaalit ja videotallenteet esityksistä ovat nyt luettavissa ja katsottavissa maaseutu.fi-sivuston Hämeen aluesivuilla. Alla linkki materiaaleihin ja tallenteisiin. Materiaalit ovat samat kuin koulutustilaisuuksissa.
Alla uusin viljelijäkirjeemme tukihakuun liittyen.
Linkin kautta löydät uudet tukiehdot, jotka on tähän mennessä julkaistu.
Hyödynnä Vipua ympäri vuoden tukihaun ulkopuolella!
Vipu-palvelussa pääsee selaamaan maatilan tietoja ja muuttamaan osallisten tietoja. Palvelussa voi muuttaa tarpeen mukaan esimerkiksi tilinumeron tai täydentää sähköpostiosoitteen tai uuden kännykkänumeron. Näin varmistat Ruokaviraston uutiskirjeiden ja muistutusviestien perilletulon.
Vipussa on nähtävissä tukien maksutapahtumat ja tukisummat. Myös aiempien vuosien ilmoitetut kasvit pinta-aloineen löytyvät maatilan tiedoista. Vipu-palvelussa voi tehdä ajankohtaiset sähköiset tukihakemukset ja ilmoitukset sekä tarkastella oman maatilan tukihakemustietoja ja karttakuvia. Palvelun karttatoimintoja voi hyödyntää myös tukihaun ulkopuolella. Eri karttatasoilla voi tarkastella mm. pohjavesialueita, kaltevuuksia ja hukkakauraa.
Vipuun voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Mikäli kirjautuminen ei onnistu, varmista maaseutuviranomaiselta kunnasta, että oikeutesi ovat voimassa.
Henkilöllä, joka on valtuutettu tilan nimenkirjoittajaksi, on myös oikeus jättää sähköisesti tukihakemuksia, lohkokorjauksia ja muita sähköisiä tehtäviä.
Tukioppaat löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Tukioppaista löydät tukiehdot ja neuvoa tukihakuun. Maanviljelijöiden täsmäkoulutusta ja tilaneuvontaa järjestävät mm. useat maatalouteen liittyvät hankkeet, Mtk, ProAgria sekä yksityiset neuvojat. Lisäksi koulutuksia järjestää yhteistoiminta-alueemme yhteistyössä Hämeen ELY-keskuksen kanssa. Tukihakuun tai tukiehtoihin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä oman kuntasi maaseutuasiamieheen. Tulevista koulutuksista tiedotamme maaseutupalveluiden nettisivuilla ja viljelijäkirjeillä.
Hukkakaura on erittäin nopeasti lisääntyvä lainsuojaton rikkakasvi. Yksi siemen voi tuottaa satoja siemeniä, jotka säilyvät maassa itämiskelpoisina useita vuosia. Pahan saastunnan taloudelliset vahingot ovat suuria.
Mikäli lohkolle on ilmestynyt hukkakauraa, ilmoita siitä tukihakemuksen yhteydessä lohkotiedoissa.
Peruslohkojen hukkakauratilanteen rekisterissä saat selville Vipu-palvelun karttatasoista. Mene joltakin lohkolta kartalle. Valitse vasemmalta sivupalkista rasteritaso hukkakaura. Näet silloin kaikkien lohkojen rekisteritiedot eri väreillä.
Keltainen tarkoittaa lievää saastuntaa ja punainen vakavaa saastuntaa.
Laki velvoittaa torjumaan hukkakauraa. Mikäli peltolohkon viljelijä tai maanomistaja eivät hoida tehtävää, tukileikkaukset tehdään täydentävien ehtojen kautta. Leikkaukset kohdistuvat peruslohkon viljelijään.
Kun lohko on mielestäsi puhdas hukkakaurasta, voit tilata kevään päätukihaun lohkotiedoissa hukkakaurattomuustarkastuksen.
Kunnasta tehdään tarkastus kahtena peräkkäisenä vuonna. Älä torju hukkakauraa tarkastusvuonna kemiallisesti tai kitkemällä tarkastuslohkolla. Parhaiten tarkastus onnistuu, kun lohkolla viljellään tarkastusvuosina vehnää tai ohraa. Kaikista kasveista tarkastusta ei voida tehdä. Seuraavat viljelykasvit estävät hukkakaurattomuus-tarkastuksen tekemisen; kaura, rypsi, rapsi, sinappi, ruis, kumina, peruna, nurmi ja kesanto. Kasvuston pitää olla myös sellaisessa kunnossa, että mahdollinen hukkakaura voidaan siellä havaita. Ei siis lakoa, rikkakasveja tai muuta vastaavaa.
Jos hukkakauraa ei kahtena peräkkäisenä vuotena todeta, poistetaan lohko hukkakaurarekisteristä.
Useimmat eläinlajit tulee rekisteröidä. Jos eläintenpito on laajamittaista ja/tai ammattimaista, esim. eläinten vientiä/tuontia ulkomaille/-ta, tulee kaikkien eläinten osalta rekisteröityä eläintenpitäjäksi ja perustaa pitopaikka.
Lain vaatima velvollisuus rekisteröidä eläinten pitopaikat koskee seuraavia eläimiä :
- nautaeläimet
- sikaeläimet mukaan lukien minipossut
- lampaat
- vuohet
- siipikarja
- hevoset, ponit, aasit
- kameli- ja hirvieläimet
- turkiseläimet
- tuotantokanit
- mehiläiset ja kimalaiset
21.4.2021 voimaan tullut EU:n eläinterveyssäännöstö edellyttää, että koirien, kissojen ja frettien jäsenvaltioiden välisissä kaupallisissa siirroissa käytettäviin terveystodistuksiin merkitään lähtö- ja määränpääpitopaikan yksilöllinen rekisterinumero.
Vuoden 2021 alusta lähtien hevosteläinten pitäjien on tullut rekisteröityä eläintenpitäjäksi. Ammattimainen toiminta tulee ilmoittaa Aluehallintovirastoon. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.
Yksikin eläin aiheuttaa rekisteröintivelvoitteen! Yksityiskohtaisempia tietoja eläinten merkinnästä ja rekisteröinnistä löytyy Ruokaviraston sivuilta tai kysymällä maaseutuasiamieheltä.
Eläinten merkinnän ja rekisteröinnin tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin varmistaminen, eläintautien torjunta sekä eläimistä peräisin olevan elintarvikkeen kulun seuraaminen tuotantoketjussa.
Eläinten pitopaikan rekisteröiminen ja eläintenpitäjäksi rekisteröityminen tulee tehdä ensisijaisesti Eläintenpitäjärekisteriin sähköisesti. Eläintenpitäjärekisteri edellyttää tunnistautumisen esim. pankkitunnuksilla. Jos tämä ei ole mahdollista, ilmoitukset voi tehdä myös lomakkeilla kuntasi maaseutuasiamiehelle.
Lomitus
Lomituspalveluista vastaa Päijät-Hämeen alueella vuoden 2022 alusta Etelä-Suomen lomituspalvelut. Järjestävänä kuntana toimii Sysmä.
Mela tarjoaa maatalousyrittäjille monipuolista turvaa eri elämäntilanteisiin. Mela huolehtii asiakkaidensa työeläkkeistä ja tapaturmavakuutuksesta. Mela hoitaa myös ryhmähenkivakuutusta, luopumistukea, Mela-sairauspäivärahaa, maatalouslomitusta sekä työturvallisuusopastusta.
Päijät-Hämeen alueen Mela-asiamies on Katja Halme.
Puh. 029 435 2651
Yhteystiedot
Maaseutuhallinnon virallinen postiosoite on:
Päijät-Hämeen maaseutuhallinto
Rusthollintie 2, 17200 Vääksy
Yhteinen sähköpostiosoite on: maaseutuhallinto@asikkala.fi
Käyntiosoitteet ajanvarauksella:
Asikkala kunnanvirasto, Rusthollintie 2, 17200 Vääksy
avoinna ma – to klo 9–15, pe klo 9-14
Anu Kirves, maaseutuasiamies (Asikkala, Padasjoki)
anu.kirves@asikkala.fi
puh. 044 778 0846
Asko Määttä, maaseutuasiamies (Lahti, Kärkölä)
asko.maatta@asikkala.fi
puh.044 7909 377
Virpi Saarinen, maaseutupäällikkö (Hollola)
virpi.saarinen@asikkala.fi
puh. 040 0412 175
Sysmä kunnanvirasto, Valittulantie 5, 19700 Sysmä
avoinna ma – pe klo 9–15
Mikko Kauko, maaseutuasiamies (Hartola, Heinola, Sysmä)
mikko.kauko@asikkala.fi
puh. 044 778 0255