Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku
Asikkala – tekemistä vuoden ympäri. Tervetuloa viettämään aktiivista lomaa ja viihdy pidempäänkin!

Salpausselän harjumuodostelmiin kuuluvalta Aurinkovuoren ulkoilualueelta löytyy ulkoilureittejä niin kuntoilijalle kuin luontoretkeilijällekin. Valaistus ja talvikunnossapito on 3 km / 7 km reiteillä. Kolmen kilometrin reitiltä pääsee Aurinkovuoren laavulle, jossa on nuotiopaikka ja puuvarasto. Seitsemän kilometrin reitin varrelta löytyy v. 2020 valmistunut Kivistön laavu, jossa on nuotiopaikka, puuvarasto, ruokailuryhmä ja näköalakeinu. Retkieväät pääsee nauttimaan upeissa maisemissa. 

Aurinkovuoren pitkät reitit (10 km, 12 km ja 15 km) on tampattu monikäyttöreiteiksi pyöräilyä, kävelyä tai lumikenkäilyä varten. 

Monikäyttöreiteillä saa tallata. Kutsuhuutoon on vastattu ja Aurinkovuoren pitkät reitit (10 km, 12 km ja 15 km) on tampattu monikäyttöreiteiksi. Reiteillä voi kävellä, juosta, lumikenkäillä tai pyöräillä, miten vaan kunto kestää! Reittejä pidetään kunnossa myös talvisin. Ja mikä parasta, reitit poikkeavat sekä Aurinkovuoren että Kivistön laavuille, joten evästämään pääsee tulien ääreen. Retkieväät mukaan ja menoksi!

Monikäyttöreiteille pääsee esimerkiksi urheilukeskuksen kupeesta kartan mukaisesti.

Avantouinti kylmäkaraisee. Sanovat, että avantoon jää stressi, mielipaha ja kolotuksetkin. Ja vedestä nousun jälkeen olo on ihana ja suorastaan auvoinen. Avantoon voi pulahtaa Kanavalahdessa Majakkapaviljongin edessä. Pukutiloina toimii inva-WC, jossa on myös suihku. Lisätietoja Saini Ahonen, p. 040 758 7893.

Saunapaviljongin saunan voi vuokrata uintimahdollisuudella. Lisätietoa vuokrauksesta Majakkapaviljongilta.

12-väyläinen frisbeegolfrata löytyy Kalmarinrannan alueelta, 4/8-väyläinen rata urheilukeskuksesta ja 9-väyläinen rata Kalkkisten koulun ja urheilukentän ympäristöstä.  Lisäksi 18-väyläinen maksullinen rata sijaitsee Lehmonkärjessä.

Asikkalan maastoissa riittää latuverkostoa ja valittavana on niin helpompaa kuin haastavampaakin maastoa. Latuja löytyy Vääksyn lisäksi ainakin Viitailasta, Kurhila-Hillilästä, Kalkkisista, Vesivehmaalta ja Urajärveltä. Latumestari suosittelee vasta hiihtoa opetteleville Vääksyn urheilukenttää kiertävää lyhyttä tasaista latua, jossa voi hiihtää joko perinteistä hiihtoa tai luisteluhiihtoa. Monet kylien ladut ovat myös suhteellisen tasaisia ja sopivat siten hiihdon opetteluun. Kylien latuja hoidetaan aktiivisten kyläläisten toimesta. Himohiihtäjille, on tyyli sitten perinteinen tai vapaa, latumestari suosittelee Aurinkovuoren maastoja, koska Aurinkovuoren maastossa ja siten myös laduilla on reippaasti korkeuseroja. Ilta-aikaan, jo pimeyden hiipiessä maastoon, valoa kaipaaville löytyy valaistuja latuja. Näitä ovat Aurinkovuoren 7 km reitti sekä Vesivehmaan ja Kalkkisten 1 km reitit. Kaikki hiihtoreitit lähtöpaikkoineen ja kunnostustietoineen sekä muut liikuntapaikat löytyvät kätevästi karttasovelluksesta. Sovellus kertoo myös latujen reaaliaikaisen tilanteen.

Juoksupäiväkirja – Asikkala, Aurinkovuori

Liikkuminen luonnossa virkistää. Iso-Äiniön luontokeskuksessa on mm. 100 erilaista kasvia, lintuja, luontopolku, joki, lampia, pensaita, puustoa, lintutorni, pöytiä, laavu, tulisija, wc, pukukoppi ja uimarumppi laitureineen. 

Vuodenajat tarjoavat monenlaista seurattavaa pitkin vuotta. Koska olet viimeksi kuunnellut, mitä ympärilläsi tapahtuu? Metsän siimeksessä voit sulkea silmäsi ja kuunnella, mitä luonto sinulle kertoo. Tunnistatko lintujen laulusta eri lajit? Rasahtelevatko puiden oksat lumen painosta vai etkö olekaan yksin? Vai onko niin kova pakkanen, että kuuluu suorastaan pakkasen pauketta? Vai kuuletko vain oman hengityksesi? Talvella puhdas lumi ja siihen syntyneet jäljet ovat myös mielenkiintoista tutkittavaa.

Nauti upeista vesistöistä myös talvella. Jäätyvät laajat vesistöt avaavat mahdollisuuden tarkastella maisemia myös järviltä käsin. Miten kaikki näyttääkin niin erilaiselta toisenlaisista ulottuvuuksista. Pakkaa reppuun makoisat eväät ja vietä ulkoilupäivä vaikkapa pilkkimisen merkeissä. Tai ehkäpä haluat olla liikkeellä ja kävelet tai retkiluistelet Varjansaareen.  Vajaan 2 kilometrin matkan jälkeen onkin mukava tulistella ja evästää saaressa olevalla laavulla. Luistelureitille lähdetään Kalmarinrannasta. Jäätilanteen salliessa Päijänteen puolella pääsee lisäksi liikkumaan Linkosaaren ja Pernasaaren laavuille. Muistathan, että liikut jäällä omalla vastuulla. Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tunnet jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustaudut oikein.

Kanavagolfin kenttä on noussut viime vuosina Lahden alueen ehdottomaan parhaimmistoon. Pelaajat ovat erityisesti kehuneet kentän kuntoa, ilmapiiriä ja hyvää hinta-laatusuhdetta. Vuonna 2005 valmistunut Kanavagolfin kenttä sijaitsee valtatie 24:n varrella Vääksyssä. Kenttäalueen kokonaispinta-ala on noin 80 hehtaaria, joten 18- reikäisen kentän väylät on ollut mahdollista sijoittaa maastoon luonnollisesti toisiaan häiritsemättä. Väljyyden ja luonnonläheisyyden tuntua lisää kenttäalueen keskelle jäävä Pasolanvuoren maisemankatselu- ja luontopolkualue. Lisäksi löytyy range- alue, kaksi puttiviheriötä harjoitteluun ja  4- väyläinen Par3- kenttä, joka sopii harjoittelualueeksi niin aloittelijalle, kuin jo kokeneemmallekin golfarille. Talvella golfkentällä on kaikille soveltuvat latureitit. 

Loukku sijaitsee Vääksyssä Loukkuharjun teollisuusalueella osoitteessa Vehkoontie 3. Hallilla ei ole henkilökuntaa, vaan LOUKKU toimii ns. kylmäasema -periaatteella. LOUKUN käyttöön tarvitsee PAIA Itsepalvelu –mobiiliapin (ladattavissa iOS tai Android-puhelimiin). LOUKUN käyttö on Kanavagolfin jäsenille ilmaista lyöntiharjoittelun ja puttiviheriön käytön osalta varaussääntöjen mukaisesti. LOUKUSTA löytyy myös Sports Coach -simulaattori, jonka käyttö on Kanavagolfin jäsenille alle puolet halvempaa kuin markkinahinnat. Simulaattoriin käyttöaikaa ladataan ohjelman avulla. Simulaattorin ja hallin käyttöohjeet löytyvät hallilta. Lisätietoja Loukusta löytyy täältä

Aurinkovuoren portaat

Aurinkovuoren pohjoisrinteessä sijaitsevan entisen hyppyrimäen portaissa saat varmasti tehokkaan treenin. Rapuissa on tehokkaat led-valot. Portaat löytyvät Aurinkovuoren ulkoilureitin varrelta ja johtavat Aurinkovuoren laavulle. Huomioithan, että portailla ei ole talvikunnossapitoa.  

Pasolanharjun portaat Vesijärven puolella

Pasolanharjun portaat johdattavat huikeisiin maisemiin. Portaita on yhteensä 235. Vesijärven puolelta portaita pääsee nousemaan Pasolanharjuntieltä Autofit Vääksyn autohuollon lähettyviltä.

Pasolanharjun kuntoportaat Päijänteen puolella

Asikkalan liikuntahallilla on kuntalaisten käytössä ilmainen kuntosali. Kuntakeskuksessa palvelee kuntosali Kanavan Kunto. Kotikuntoilija voi lainata liikuntavarusteita Asikkalan kirjastosta.

Asikkalan kaunis luonto kutsuu ulkoilemaan ja nauttimaan luonnosta. Laavupaikkoja on runsaasti eri puolilla kuntaa. Retkieväät nautit mukavasti laavulla.

Lähimmät laskettelurinteet löytyvät Himokselta, Messilästä ja Purnuvuorelta.

Luistelu on hauska koko perheen harrastus ja luistelupaikkoja onkin runsaasti eri puolilla Asikkalaa. Luistelukaukalot löytyvät Kalkkisista, Kurhilasta, Vesivehmaalta, Viitailasta ja Vääksyn urheilukentältä.

Luistelu- ja muiden liikuntapaikkojen tarkemmat tiedot löytyy tästä.

Huomaa myös luistelureitti Varjansaareen, vaikkapa laavulle tulistelemaan.

Lumikenkäillä voi melkein missä vaan. Lumikenkäily on helppoa ja hauskaa kaikenikäisille ja -kuntoisille. Lumikengillä voi liikkua melkeinpä missä tahansa talvisessa luonnossa ja lisähaastetta saa mäkisemmissä maisemissa liikkuessa, esimerkiksi Aurinkovuoren monitoimireiteillä. Tiesitkö, että lumikenkiä ja muita liikuntavarusteita voi lainata Asikkalan kirjastolta?

Asikkalan upea luonto tarjoaa monia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Olipa kyseessä sitten pyöräretki, patikointi, marjastus tai sienestys; luonnossa liikkujan tulee huomioida jokamiehenoikeudet. Vieraile Iso-Äiniön luontokeskuksessa ihastelemassa luontokeskuksen puissa pesiviä pikkulintuja ja yli 100 erilaista kasvilajia.

Ohjatuista sieniretkistä ja pienryhmien sieniruokien valmistustuokioista löydät lisätietoja tästä. Voit varata myös ohjatun marja- tai sieniretken lähiseudun maastoon elokuusta alkaen. Luontoelämyksiä tarjoaa myös Villituli.

Suomen liikkuvimmassa kunnassa pääset hyödyntämään monipuolisia lähiliikuntapaikkoja eri puolilla Asikkalaa upean luonnon keskellä. Katso kaikki lähiliikuntapaikat tästä.

Hohtavan valkeat hanget ja vauhdin hurma houkuttelevat moottorikelkkailijoita. Lisätietoja löytyy Asikkalan moottorikelkkailijoiden sivuilta.

Halli sijaitsee Kurhilan kylässä noin 10 km Vääksystä Padasjoen suuntaan osoitteessa Lakeintie 82. Halliin mahtuu n. 10 henkilöä kerralla. Hallissa on kaasukäyttöinen säteilylämmitin pelaajien lämmittämiseksi. Valaistus toimii aurinkosähköllä, jota tarvittaessa autetaan generaattorilla. Pelivuorot varataan etukäteen sähköpostitse saari.timo111@gmail.com tai puhelimitse 0400 494 373. Halli on yksityisomistuksessa ja sen käyttö on maksullista. Hallissa voidaan järjestää myös pienimuotoisia kilpailuja.

Asikkalassa syntyneen kasvitieteen professori Johan Peter Norrlinin puistoalue, jonka pääsee kiertämään viehättävää polkua pitkin. Joen rannan huvimajaan voi pysähtyä vaikka piknikille. Reitin varrella on myös useita penkkejä pikku taukoa varten.

Pasolanvuori on 2 km mittainen luontopolku, jonka varrella on upea näköalapaikka Vesijärvelle. Alueella myös laavu ja nuotiopaikka. Luontopolulle pääsee jättämällä auton Kanava Golfin pysäköintialueelle, josta on opastus luontopolulle.

Pilkkiminen on suosittu talviharrastus, joka kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Asikkalan isot vesistöt tarjoavatkin loistavat mahdollisuudet pilkkimisen harrastajille. Aurinkoinen päivä ja kuuma kaakao kruunaavat jäällä vietetyn pilkkiretken.

Asikkalassa on paljon upeita reittejä pyöräilyyn. Pyörämatkailijalle koettavaa löytyy aina maalaismaisemista metsäpolkuihin ja järvien rannoista kulttuurikohteisiin sekä idyllisiin maaseutukyliin.

Pyöräretkesi aikana voit tutustua myös Salpausselkä Geoparkin veden muovaamaan maisemaan, kiivetä johonkin alueemme upeista näkötorneista tai poiketa Päijät-Hämeen retkeilyreiteille tutustumaan lähemmin alueen luontoon. 

Alamäkipyöräilyreitti löytyy Aurinkovuorelta, vanhan laskettelurinteen maastosta. Reittejä on kolme eritasoista helposta haastavaan. Lähtö reiteille on Aurinkovuoren päällä olevan ulkokuntoilupaikan vierestä. Tutustu reitteihin ja niiden sijaintiin liikuntapaikkakartastossa. Reitit ja reittikuvaukset ovat nähtävillä myös Aurinkovuori Trail Centerin alue-/opaskartasta.

Vauhdikasta menoa kaipaavien kannattaa käydä testaamassa Laidunpuistossa sijaitseva pumptrack -rata. Se soveltuu pyörille, temppupyörille, scooteille ja rullaluistimille. Asfalttipohjainen rata on kaikkien vapaassa käytössä ja soveltuu kaiken ikäisille ja tasoisille käyttäjille. 

Päijät-Hämeen pyörämatkailuopas esittelee useita Asikkalan pyöräilykohteita ja reittejä.


Pyöräilyreittejä ja pyöräilijäystävällisiä yrityksiä löydät myös Bikeland -pyörämatkailukartasta

Ralliautoiluun erikoistunut Dogbox Oy tarjoaa ikimuistoisen elämyksen ralliauton kyydissä joko kuljettajana tai kartturina. Kuljettajana pääset perehdytyksen jälkeen ajamaan oikeaa nelivetoista ralliautoa suljetulla erikoiskokeella. Kartturina puolestaan pääset kaksinkertaisen rallin suomenmestarin Sami Pajarin vauhdikkaaseen kyytiin. Vauhdin ystäville myös erinomainen lahjaidea. 

Hevosharrastuksen ystävä löytää Asikkalasta useita ratsastustalleja. Tarjolla on mm. koulu-, este- ja maastoratsastusta kaikentasoisille ratsastajille sekä ratsastusta klassisesti ja hevosta kuunnellen. Tallien lisätiedot ja sijainnit löytyvät Asikkalan liikunapaikkasovelluksesta (listan kohta ‘Muut liikuntapaikat’).

Retkiluistelu on mainio tapa liikkua Asikkalan luonnonjäillä. Kelien salliessa Kalmarinrannasta on retkiluistelureitti Varjansaareen. Liikuntavarusteita lainattavissa Asikkalan kirjastosta. 

Ruusumäki on noin kolmen hehtaarin laajuinen yksityinen puutarha Asikkalassa, Päijät-Hämeen sydämessä, noin 21 kilometriä Vääksystä, n. 15 km Lammilta, n. 45 km Hämeenlinnasta ja n. 37 km Lahdesta.

Puutarhassa kasvaa kymmeniä erilaisia pensas- ja jaloruusuja. Lisäksi puutarhan alueella on lukuisia erilaisia perennoja ja kesäkukkia sekä lukuisia eri alppiruusuja ja Atsaleoja. Ruusumäessä on myös kokeilukasvattamista monien eri lehtipuiden suhteen, mm. lehmuksia, vaahteroita, saarnipuita ja pähkinäpuita, lajeja, jotka tavallisimmin menestyy lähinnä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Ruusumäessä kannattaa poiketa myös talviaikaan jolloin lumi, valot ja lyhdyt luovat rauhoittavan tunnelman talvisen puutarhan ylle.

Ruusumäki on ympäri vuoden avoinna ryhmille ja yksityisille sopimuksen mukaan.

Lammintie 725, 17410 Viitaila
+358 (0)400 844 058
info@ruusumaki.fi

Saunominen on rentouttava kokemus – niin mielelle kuin keholle. Saunomistapoja on monia ja saunomisen nautintoa lisää entisestään veden ja luonnon läheisyys. Asikkalasta löytyy runsaasti saunoja, joita voi vuokrata omaan käyttöön niin pienelle kuin isommallekin porukalle.

Villasukkajuoksu on saavuttanut ihmetystä ulkomaita myöten! Paras villasukkajuoksukeli on pakkanen, jolloin lumi ei paakkuunnu sukkien pohjiin. Juoksuun kannattaa varustautua tuplasukilla (esim. juoksusukat+villasukat) ja homma aloittaa lyhyellä juoksulenkillä, etteivät jalat kipeydy. Sukkien varret pysyvät paremmin ylhäällä esimerkiksi hiuslenkkien avulla. Villikset jalkaan ja menoksi!