Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Asikkalasta löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Asikkalan joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 3. kesäkuuta, kun kasvit kukkivat ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

– Kunta on torjunut jo vuosia kiinteistöillään vieraslajeja, kuten kurtturuusua, jättiputkea ja muita haitallisia vieraslajeja. Mobiilipelin avulla voidaan laajentaa torjuntaa suuremmalle joukolle ja samalla lisätä ihmisten tietoisuutta vieraslajeista. Kuntalaiset ovat laajasti huolissaan kunnan alueella esiintyvistä vieraslajeista, Crowdsorsan avulla saadaan tämä huoli toivottavasti kanavoitua työhön luonnon monimuotoisuuden puolesta. Vieraslajityöhön tarvitaan ennen kaikkea paljon käsipareja ja paikallistuntemusta, toteaa Asikkalan ympäristönsuojelusihteeri Anniina Jäntti.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo yli 30 kunnassa ympäri Suomea ja Ruotsia. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä jopa 100 000 euroa.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Briteissä.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille.

Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Yhteystiedot:

Anniina Jäntti
Ympäristönsuojelusihteeri, Asikkalan kunta
044 778 0277
anniina.jantti@asikkala.fi

Toni Paju
Toimitusjohtaja, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com