Ension muistolle
Asikkalassa syntynyt ja vaikuttanut Ensio Rapala toimi ansiokkaasti isänsä perustaman uistinvalmistaja Rapalan johdossa 1950–1990-luvuilla. Lauri, Elma, Risto ja Ensio Rapala perustivat yhdessä avoimen yhtiön Lauri Rapala ja pojat, joka keskittyi uistinten valmistukseen. Ensio työskenteli Rapala-yhtiöiden toimitusjohtajana isänsä kuolemasta vuodesta 1974 lähtien aina vuoteen 1989, jolloin konsernin valtikka luovutettiin kolmannelle Rapala-sukupolvelle. Rapala-yhtiöt ehtivät 1950 – 1990 välisenä aikana saattaa markkinoille yli 100 miljoonaa käsintehtyä ja koeuitettua Rapala-vaappua.
Teollisuusneuvoksen arvonimen Ensio Rapala sai 1986.
Rapalan merkitys Asikkalan kunnalle ja sen asukkaille on eittämätön. Rapala kasvoi yhden miehen uistinpajasta maailman suurimmaksi uistinvalmistajaksi ja maailmanlaajuiseksi kalastusvälinekonserniksi. Yhtiö tunnetaan tänään nimellä Rapala VMC Oyj.
Jarmo Rapalan mukaan, Ensio oli yrityksen moottori: ”Hän otti selvää, ratkoi asioita yksi kerrallaan yhdessä veljiensä kera, oli kyseessä sitten vieheiden valmistusprosessit tai liiketoiminnalliset ratkaisut. Kun ei ollut koulutusta eikä kokemusta, piti kaikki opetella, kokeilla ja rakentaa tyhjästä”. Ension jälkeen Rapalan toimitusjohtajana toiminut Jarmo Rapala muistelee setäänsä ennakkoluulottomana, aikaansaavana ja asioita eteenpäin vievänä voimana yhtiössä.
Ensio Rapalan vuosikausia elättämä unelma kalastusmuseosta Asikkalassa toteutui 2000-luvun alussa. Ensio Rapala oli museon taustalla toimivan säätiön perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja. Museo sijaitsee Päijännetalolla ja sinne on ilmainen sisäänpääsy ympäri vuoden.
Ensiota saa myös kiittää Eskalasta, lasten omasta kalastuspaikasta Vääksynjoen varrella. Ension ajatuksena on aikaansaada lapsille paikka luonnonsyötillä onkimiseen.
– ”Alue olisi tosi hyvä, jos sinne rakennettaisiin vielä liikuntavammaisille onkimislaituri”, tuumasi Ensio Etelä-Suomen sanomien haastattelussa 2008. Ension mieluisin kalastuslaji oli Tenon lohien pyytäminen.
Ensio Rapalan (1934-2023) muistoa kunnioittaen
Asikkalan kunta
Lähteet: Kalastajan kanava, ESS, Suomen vapaa-ajankalastusmuseo, Ilta-Sanomat