Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Päijät-Soten alueella luovutaan eristys- ja karanteenipäätöksistä. Vastaavien päätösten tekemisestä on luovuttu jo monin paikoin muualla Suomessa. Koronavirustartunnan saaneiden eristyspäätöksiä ja altistuneiden karanteenipäätöksiä voidaan kuitenkin tehdä poikkeuksellisesti, mikäli päätöksellä voidaan tartuntatautilääkärin arvion mukaan estää tartuntoja esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yksiköissä.

– Omikron on muuttanut epidemian luonnetta. Tartunnalle altistunut on itse tartuttava jo 1-3 vuorokauden päästä. Tartuttavuusaika on tavallisesti ohitse viisi vuorokautta oireiden alkamisesta. Siten eristyspäätöksillä ei ole merkitystä epidemian hallinnassa, eivätkä tartuntatautilain mukaiset perusteet myöskään toteudu, perustelee johtajaylilääkäri ja terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen päätöstä.

Koronaan sairastunutta ohjataan pysymään kotona ja välttämään oman perheen ulkopuolisia kontakteja 5 vuorokauden ajan oireiden alusta. Mikäli oireilu jatkuu vielä 5 vuorokauden jälkeen suositetaan jäämään kotiin kunnes oireet ovat selkeästi helpottaneet kahden vuorokauden ajan. Sairausloman tarve voidaan tarvittaessa arvioida omassa työterveyshuollossa tai sote-keskuksessa.

Koronalle altistuneita ohjataan välttämään mahdollisuuksiensa mukaan kontakteja viiden päivän ajan viimeisestä altistuksesta ja käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavattaessa. Samassa taloudessa olevilla 5 vuorokautta lasketaan viimeisimmäksi sairastuneen oireiden alusta. Altistuneelle suositetaan etätyötä mahdollisuuksien mukaan, mikäli tämä ei ole mahdollista voi oireeton altistunut käydä töissä maskia käyttäen ja lähikontaktit minimoiden.