Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Tarjoamme terveellistä, turvallista ja maistuvaa ruokaa

  • Päiväkodeissa on tarjolla kolme ateriaa, aamupala, lounas ja iltapäivän välipala
  • Päiväkotiaterioiden on tarkoitus täyttää 2/3 lapsen päivittäisestä energian tarpeesta
  • Aamiainen koostuu pääsääntöisesti puurosta, marjoista/ mehukeitosta, leivästä, leikkeleestä/juustosta sekä tuorepalasta. Juomana on rasvaton maito.
  • Lounaalla on pääsääntöisesti kotimaisista raaka-aineista valmistettua maukasta suomalaista arkiruokaa
  • Välipaloilla tarjotaan monipuolisesti erilaisia marjakiisseleitä, jogurtteja, rahkoja ja hedelmiä sekä päivittäin leipää, maitoa ja tuorepala
Kasvisten saantisuositus kaikille, koura syöjän mukaan.
  • Päiväkotiateriat suunnitellaan ravitsemussuositusten* mukaisesti ja ne täyttävät Sydänmerkki-aterian kriteerit
  • Kerran viikossa kaikilla kasvisruokapäivä
  • Raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia, kasvikset ja juurekset aina kun saatavissa
  • Liha aina kotimaista
  • Puurohiutaleemme ovat lähiruokaa, Vääksyn Myllystä
  • Ruokajuomana on suositusten mukainen rasvatonmaito
  • Ruoka valmistetaan samoista hyvistä raaka-aineista, kuin kotiruoka
  • Sapere ruokakasvatusmenetelmä on käytössä kaikissa päiväkodeissa ja sitä toteutetaan ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen yhteistyönä
  • Ruoan valmistuksesta ja tarjoilusta vastaavat koulutetut
    ammattilaiset.

                  * = noudatamme THL:n varhaiskasvatuksen ruokasuosituksia
                       (2018) sekä  THL:n lapsiperheiden ruokailusuosituksia (2019)

Mitä on päiväkotiruokailu?


VARHAISKASVATUS JA RUOKAPALVELUT


– yhteisiä teemoja vuosikalenteriin

SYKSY
Syyskauden aikana kaikki tekevät pienissä ryhmissä tutustumiskäynnin keittiöllä.

ELOKUU
– Sadonkorjuutori, tutustutaan ja maistellaan satokauden juureksia ja kasviksia.

SYYSKUU
– Vilja esittely, tutustutaan miltä näyttää viljan tähkä, siitä jalostetut ryynit ja jauho sekä maistellaan valmista puuroa tai leipää.

LOKAKUU
– Valmistetaan yhdessä päivän lounas salaatti. Tutustutaan vihanneksiin ja pilkotaan niitä yhdessä salaatiksi.

MARRASKUU
– Perunasta soseeksi. Tutustutaan perunaan, kuoritaan, keitetään ja valmistetaan itse perunasose.

JOULUKUU
– Piparitalkoot. Leivotaan ja koristellaan yhdessä joulupipareita.

KEVÄT
Kevään perheiden iltapäivässä jaetaan tietoa lasten ja lapsiperheiden hyvästä ravitsemuksesta.

TAMMIKUU
– Suunnitellaan yhdessä kevään retkiä ja eväspaketteja.

HELMIKUU
– Ystävänpäivä/ läheisenpäivä leivontaa, leivotaan muffinseja tai muuta makeaa.

MAALISKUU
– Valmistaudutaan pääsiäiseen, keitetään ja värjätään kanamunia ryhmissä.

HUHTIKUU
– Valmistetaan yhdessä välipalan hedelmäsalaatti, tutustutaan ja pilkotaan hedelmiä salaattiin.

TOUKOKUU
– Hedelmätori, tutustutaan uusiin ja jo tuutuihin hedelmiin ja maistellaan niitä yhdessä.

Päiväkodeilla on seitsämän viikon kiertävä ruokalista jossa huomioidaan kausiraaka-aineet sekä tärkeimmät juhlapyhät. Päiväkotien ruokalistat julkaistaan myös Päijät-Häme lehdessä.

Päiväkodin aamupala
Millainen on paprika?

– Kasvisruoka on tarjolla kaikille lapsille keskimäärin kerran viikossa. Mikäli lapselle halutaan kasvisruoka joka päivä, riittää siitä ilmoitus keittiölle. Ilmoitus on sitova eli kasvisruoka tulee nauttia joka päivä.

– Kaikki ruokamme on laktoositonta, mutta ruokajuomien osalta on hyvä tehdä ilmoitus keittiölle. Vähälaktoosisuudesta tai laktoosittomuudesta ei siis tarvitse tehdä varsinaista erityisruokavalio-ilmoitusta, vaan soitto keittiölle riittää.

– Erityisruokavaliot, joista tarvitsemme keittiöille lääkärintodistuksen ovat: keliakia, täysin maidoton- ja täysin viljaton ruokavalio sekä anafylaktisen shokin aiheuttavat yliherkkyydet.

– Erityisruokavalion valmistamme lapselle, joilla on todettu jokin ruoka-aineallergia tai yliherkkyys, ja josta aiheutuu vakavia allergiaoireita. Lievissä allergiaoireissa noudatetaan Käypä hoito-suositusten mukaista siedättämistä.

– Erityisruokavalioilmoituksen saa neuvolan terveydenhoitajalta käynnin tai puhelinsoiton perusteella, mikäli edellä mainitut kriteerit täyttyvät. Ruoka-aine allergioissa tulee mainita myös, mikäli raaka-aine ei käy raakana/ kypsänä/ uutteena/ mausteena.

– Erityisruokavalioilmoitukset tulee päivittää vuosittain. Jos siinä ei ole tapahtunut muutoksia riittää ilmoitus suoraan keittiölle vanhemman toimesta (ei siis tarvita uutta erityisruokavalioilmoitusta). Mikäli päivitysilmoitusta ei tehdä toimintakauden alussa katsotaan erityisruokavalio lopetetuksi.

– Erityisruokavalioilmoitukset tulee päivittää neuvolan terveydenhoitajan/ lääkärin todistuksella aina hoitopaikasta toiseen siirryttäessä.

– Mikäli yksilöllistä (tehdään moniallergisille nimellä) erityisruokavalioruokaa ei käydä syömässä viikkoon ilman ilmoitusta keittiölle, katsotaan se lopetetuksi.

– Eettiset ja etniset erityisruokavaliot voi sopia ottamalla yhteyttä tukipalvelupäällikköön.  

Valmistuskeittiöiden yhteystiedot

Anianpellon keittiö, mari.jarvinen@asikkala.fi p. 044 778 0051
               – Hulivili pk., Peuhis pk.

Vesivehmaan keittiö, sanna.alhola@asikkala.fi p. 044 778 0007
               – Vehmiksen pk.

Yhteiskoulun keittiö, marika.pukarinen@asikkala.fi p. 044 778 0055
              – Kalkkisten ryhmis

Tukipalvelupäällikkö/ ruokapalvelun hallinto minna.pettinen@asikkala.fi
p. 044 778 0215