Päiväkotiruokailu ja ruokalistat
Tarjoamme terveellistä, turvallista ja maistuvaa ruokaa.
Tarjoamme terveellistä, turvallista ja maistuvaa ruokaa
- Päiväkodeissa on tarjolla kolme ateriaa, aamupala, lounas ja iltapäivän välipala
- Päiväkotiaterioiden on tarkoitus täyttää 2/3 lapsen päivittäisestä energian tarpeesta
- Aamiainen koostuu pääsääntöisesti puurosta, marjoista/ mehukeitosta, leivästä, leikkeleestä/juustosta sekä tuorepalasta. Juomana on rasvaton maito.
- Lounaalla on pääsääntöisesti kotimaisista raaka-aineista valmistettua maukasta suomalaista arkiruokaa
- Välipaloilla tarjotaan monipuolisesti erilaisia marjakiisseleitä, jogurtteja, rahkoja ja hedelmiä sekä päivittäin leipää, maitoa ja tuorepala
- Päiväkotiateriat suunnitellaan ravitsemussuositusten* mukaisesti ja ne täyttävät Sydänmerkki-aterian kriteerit
- Kerran viikossa kaikilla kasvisruokapäivä
- Raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia, kasvikset ja juurekset aina kun saatavissa
- Liha aina kotimaista
- Puurohiutaleemme ovat lähiruokaa, Vääksyn Myllystä
- Ruokajuomana on suositusten mukainen rasvatonmaito
- Ruoka valmistetaan samoista hyvistä raaka-aineista, kuin kotiruoka
- Sapere ruokakasvatusmenetelmä on käytössä kaikissa päiväkodeissa ja sitä toteutetaan ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen yhteistyönä
- Ruoan valmistuksesta ja tarjoilusta vastaavat koulutetut
ammattilaiset.
* = noudatamme THL:n varhaiskasvatuksen ruokasuosituksia
(2018) sekä THL:n lapsiperheiden ruokailusuosituksia (2019)
VARHAISKASVATUS JA RUOKAPALVELUT
– yhteisiä teemoja vuosikalenteriin
SYKSY
Syyskauden aikana kaikki tekevät pienissä ryhmissä tutustumiskäynnin keittiöllä.
ELOKUU
– Sadonkorjuutori, tutustutaan ja maistellaan satokauden juureksia ja kasviksia.
SYYSKUU
– Vilja esittely, tutustutaan miltä näyttää viljan tähkä, siitä jalostetut ryynit ja jauho sekä maistellaan valmista puuroa tai leipää.
LOKAKUU
– Valmistetaan yhdessä päivän lounas salaatti. Tutustutaan vihanneksiin ja pilkotaan niitä yhdessä salaatiksi.
MARRASKUU
– Perunasta soseeksi. Tutustutaan perunaan, kuoritaan, keitetään ja valmistetaan itse perunasose.
JOULUKUU
– Piparitalkoot. Leivotaan ja koristellaan yhdessä joulupipareita.
KEVÄT
Kevään perheiden iltapäivässä jaetaan tietoa lasten ja lapsiperheiden hyvästä ravitsemuksesta.
TAMMIKUU
– Suunnitellaan yhdessä kevään retkiä ja eväspaketteja.
HELMIKUU
– Ystävänpäivä/ läheisenpäivä leivontaa, leivotaan muffinseja tai muuta makeaa.
MAALISKUU
– Valmistaudutaan pääsiäiseen, keitetään ja värjätään kanamunia ryhmissä.
HUHTIKUU
– Valmistetaan yhdessä välipalan hedelmäsalaatti, tutustutaan ja pilkotaan hedelmiä salaattiin.
TOUKOKUU
– Hedelmätori, tutustutaan uusiin ja jo tuutuihin hedelmiin ja maistellaan niitä yhdessä.
Päiväkodeilla on seitsämän viikon kiertävä ruokalista jossa huomioidaan kausiraaka-aineet sekä tärkeimmät juhlapyhät. Päiväkotien ruokalistat julkaistaan myös Päijät-Häme lehdessä.
– Kasvisruoka on tarjolla kaikille lapsille keskimäärin kerran viikossa. Mikäli lapselle halutaan kasvisruoka joka päivä, riittää siitä ilmoitus keittiölle. Ilmoitus on sitova eli kasvisruoka tulee nauttia joka päivä.
– Kaikki ruokamme on laktoositonta, mutta ruokajuomien osalta on hyvä tehdä ilmoitus keittiölle. Vähälaktoosisuudesta tai laktoosittomuudesta ei siis tarvitse tehdä varsinaista erityisruokavalio-ilmoitusta, vaan soitto keittiölle riittää.
– Erityisruokavaliot, joista tarvitsemme keittiöille lääkärintodistuksen ovat: keliakia, täysin maidoton- ja täysin viljaton ruokavalio sekä anafylaktisen shokin aiheuttavat yliherkkyydet.
– Erityisruokavalion valmistamme lapselle, joilla on todettu jokin ruoka-aineallergia tai yliherkkyys, ja josta aiheutuu vakavia allergiaoireita. Lievissä allergiaoireissa noudatetaan Käypä hoito-suositusten mukaista siedättämistä.
– Erityisruokavalioilmoituksen saa neuvolan terveydenhoitajalta käynnin tai puhelinsoiton perusteella, mikäli edellä mainitut kriteerit täyttyvät. Ruoka-aine allergioissa tulee mainita myös, mikäli raaka-aine ei käy raakana/ kypsänä/ uutteena/ mausteena.
– Erityisruokavalioilmoitukset tulee päivittää vuosittain. Jos siinä ei ole tapahtunut muutoksia riittää ilmoitus suoraan keittiölle vanhemman toimesta (ei siis tarvita uutta erityisruokavalioilmoitusta). Mikäli päivitysilmoitusta ei tehdä toimintakauden alussa katsotaan erityisruokavalio lopetetuksi.
– Erityisruokavalioilmoitukset tulee päivittää neuvolan terveydenhoitajan/ lääkärin todistuksella aina hoitopaikasta toiseen siirryttäessä.
– Mikäli yksilöllistä (tehdään moniallergisille nimellä) erityisruokavalioruokaa ei käydä syömässä viikkoon ilman ilmoitusta keittiölle, katsotaan se lopetetuksi.
– Eettiset ja etniset erityisruokavaliot voi sopia ottamalla yhteyttä tukipalvelupäällikköön.
Valmistuskeittiöiden yhteystiedot:
Anianpellon keittiö, mari.jarvinen@asikkala.fi p. 044 778 0051
– Hulivili pk., Peuhis pk.
Vesivehmaan keittiö, sanna.alhola@asikkala.fi p. 044 778 0007
– Vehmiksen pk.
Yhteiskoulun keittiö, marika.pukarinen@asikkala.fi p. 044 778 0055
– Kalkkisten ryhmis
Tukipalvelupäällikkö/ ruokapalvelun hallinto minna.pettinen@asikkala.fi
p. 044 778 0215