Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Valmistautuminen Lumikuningatar-jääbaletin ensi-iltaan alkaa – yhteinen harjoitusjakso toteutuu Asikkalassa

H.C. Andersenin Lumikuningatar-satuun perustuva jääbaletti saa maailmanensi-iltansa 30. joulukuuta 2022 Tampereen Nokia Arenalla. Laaja suomalainen ja kansainvälinen tähtikaarti valmistautuu esitykseen joulukuussa Asikkalassa. Kunnan koululaiset pääsevät seuraamaan maailmantähtien harjoittelua.

Lumikuningatar-jääbaletin maailmanensi-ilta siirtyi vuodella eteenpäin koronarajoitusten vuoksi. Viime vuonna toteutettu tiivis ensi-iltaan tähtäävä harjoitteluperiodi toistetaan joulukuussa. Esityksen tähdet harjoittelevat aluksi yksin tai pienemmissä ryhmissä, ja joulukuun harjoitusjaksolla teos kootaan yhteen. Tänä vuonna harjoituspaikkakunnaksi valikoitui Lahti Region -yhteistyön kautta Asikkalan kunta Päijät-Hämeen maakunnassa.

”Valmistauduimme vuosi sitten Lumikuningattaren ensi-iltaan intensiivisellä kolmen viikon harjoitusjaksolla. Tuotannon siirron vuoksi saamme esitellä esiintyjille myös toisen tunnelmallisen harjoituspaikkakunnan Suomessa. Vastaanotto on ollut jo suunnitteluvaiheessa poikkeuksellisen lämmin, ja koemme olevamme erittäin tervetulleita Asikkalaan”, kertoo Tampere-talon ohjelmapäällikkö Suvi Leinonen.

Lumikuningatar kertoo tarinan ystävyyden voimasta, ja siitä, kuinka kaveria ei jätetä. Tuotanto tarjoaa huippu-urheilijoille ja taidealan ammattilaisille alustan toimia roolimalleina. Jääbaletti tukee erityisesti lapsia ja nuoria ja tarjoaa Asikkalan kunnan koululaisille mahdollisuuden vierailla harjoituksissa.

”Olemme innoissamme tulevasta yhteistyöstä. Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi valittu Asikkala tarjoaa erinomaiset olosuhteet ja palvelut jääbaletin harjoittelutarpeisiin. Vieraidemme viipymä on joulukuussa lähes kaksi viikkoa – se merkitsee kunnalle mukavaa matkailutuloa sekä liikettä ja näkyvyyttä Vääksyyn. Iloitsen erityisesti siitä, että kunnan koululaisille tarjoutuu muutamana päivänä mahdollisuus seurata tähtien harjoittelua. Kiitos myös yrityksille, jotka mahdollistivat produktion saamisen kuntaan”, kertoo Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

Maailmanluokan jääbaletti tuo Asikkalan harjoitusjaksolle 52-henkisen joukon suomalaisia ja kansainvälisiä luistelutähtiä sekä tanssijoita. Lumikuningattaren roolissa nähdään Suomen kaikkien aikojen menestynein yksinluistelija Laura Lepistö. Kain roolin luistelee espanjalainen FelipeMontoya, ja Kertun roolissa nähdään Kanadassa asuva Silja Dos Reis, jolla on suomalaiset sukujuuret. Jääbaletin vahvan ytimen muodostaa Suomen kansainvälisesti menestynein muodostelmaluistelujoukkue Marigold IceUnity.

”On ihana palata Lumikuningattaren kanssa jäälle uudessa jännittävässä pääroolissa ja koko esiintyjäporukan kanssa. Joukkomme hioutui tiiviisti yhteen edellisen harjoitteluperiodin aikana, ja nyt on hienoa jatkaa Asikkalassa tätä yhteistä matkaa kohti maailmanensi-iltaa”, kertoo Laura Lepistö.

Lumikuningatar-jääbaletti pohjautuu tanskalaisen Hans Christian Andersenin (1805–1875) klassikkosatuun, ja se yhdistää taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat ja näyttämötaiteen ammattilaiset ennennäkemättömällä tavalla. Kotimaista suurtuotantoa on työstetty vuodesta 2019. Teoksen taiteellisessa työryhmässä vaikuttaa joukko huipputekijöitä, kuten ohjaaja ja koreografi Reija Wäre, visualisti ja valosuunnittelija Mikki Kunttu, käsikirjoittaja Melissa A. Thompson ja pukusuunnittelija Erika Turunen. Lumikuningattaren musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.