Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku
henkilö pesee käsiään
henkilö pesee käsiään

Yhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle rajoituksia korkean riskin yleisötapahtumiin. Koronapassia käyttäviä tapahtumia rajoitukset eivät koskisi. 

Epidemia on levinnyt koko Päijät-Soten alueelle, ja tilanne alueellamme on vaikea. Tartuntojen määrä on kasvussa, ja sairaalahoidon tarve on lisääntynyt merkittävästi. Terveydenhuolto on kuormittunut, ja se on johtanut tehohoidon kantokyvyn ylittymiseen. 

Yhteistyöryhmä esittää aluehallintovirastolle, että se rajoittaisi sisätiloissa järjestettävien yhteislaulutilaisuuksien osallistujamäärää sekä sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärää sellaisissa katsomojen osissa, joissa on seisomapaikkoja. Asiakasmäärä tulisi rajoittaa vähintään 50 prosenttiin normaalista asiakasmäärästä. Kattavampi rajoitus seisomakatsomoissa voi olla perusteltu, jotta tartuntariskiä voidaan tosiasiasiassa pienentää. Yhteislaulutilaisuuksia tai seisomakatsomojen käyttöä yleisötilaisuuksissa ei ole välttämätöntä kieltää kokonaan. Yhteistyöryhmä ehdottaa rajoituksen voimassaoloajaksi kuukautta sen alkamispäivästä lähtien. Rajoitukset eivät koskisi tilaisuuksia, joissa koronapassi on käytössä.  

Alueellamme ovat voimassa valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset, joiden sijaan ravintoloissa voidaan vaihtoehtoisesti edellyttää koronapassin käyttöä. 

Kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättynyt, mutta yhteistyöryhmä suosittaa edelleen etätyön mahdollisuutta. Nykyiset alueemme suositukset ovat voimassa 28.11. saakka. 

Rokottamattomien riski sairastua koronaan on nyt huomattavan korkea. Koronayhteistyöryhmä suosittaa edelleen, että Päijät-Soten alueella rokottamattomat aikuiset välttävät sisätiloja, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia tilaisuuksia ja tiloja ovat esimerkiksi anniskeluravintolat, joukkueurheilu- tai kontaktilajit, hengelliset kokoontumiset, kuorolaulutoiminta tai yhteislaulutilaisuudet, yöpymistä edellyttävät kurssit, joukkoliikenne tai suuret yleisötilaisuudet, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Jos näihin tilaisuuksiin kuitenkin osallistuu rokottamattomana, on suositeltavaa välttää lähikontakteja ja käyttää maskia. Tilaisuuksiin tulee osallistua vain terveenä.  

Koronayhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 22.11. arvioimaan alueen rokotus- ja epidemiatilannetta sekä mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä. 

Lisätietoja: 
johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen, p. 050 910 5150  
infektioylilääkäri, Ville Lehtinen, p. 044 719 5455