Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Metsähallituksen, Asikkalan kunnan ja Etelä-Suomen Sanomien yhteinen kuvauskilpailu ”Parasta Päijänteellä” on päättynyt. Päijänteen kansallispuiston 30-vuotisjuhlakilpailuun saapui kesä-elokuun aikana yhteensä 48 valokuvaa, jotka ikuistivat Päijännettä kuvaajansa linssin läpi. Esiraadin valitsemat 15 finalistikuvaa olivat esillä Etelä-Suomen Sanomien verkossa, voittajaa oli mahdollisuus äänestää 24.9. asti. Yleisöääniä annettiin yhteensä 982. Kuvia äänestettiin monipuolisesti, eikä yksikään kuva jäänyt ilman ääniä.

Valokuvakilpailu juhlisti Päijännettä ja Päijänteen kansallispuiston kolmikymppisiä. Kansallispuiston alueen virkistyskäytöllä on pitkä historia. Ainutlaatuisen saaristoluonnon maisemia on ihasteltu esimerkiksi Päijätsalon näkötornista jo 1890-luvulta lähtien, ja veneretket saariin ovat olleet usean sukupolven harrastuksena jo kauan ennen kansallispuiston perustamista.

– Asikkala on portti Päijänteelle ja tällä suurella vesistöllä on aina ollut iso merkitys kunnan asukkaille ja matkailijoille. Koko Etelä-Suomi nauttii Etelä-Päijänteen puhtaasta juomavedestä ja moni suuntaa Päijänteen kansallispuistoon virkistäytymään ja unohtamaan arjen kiireet. Retkeilybuumi on huomattu myös kunnan matkailuinfossa, ja kävijämäärien kasvu on ollut selkeästi havaittavissa Pulkkilanharjulla. Meitä ilahduttaa erityisesti lapsiperheiden kasvanut kiinnostus vierailla Päijänteen kansallispuistossa, toteaa Asikkalan kunnan kehittämispäällikkö Isa Maunula.

Kuvakilpailuun lähetetyt kuvat esittelivät aluetta monipuolisesti. Klassisten maisema- ja auringonlaskukuvien lisäksi kilpailun kuvissa veneiltiin, retkeiltiin, levähdettiin ja vietettiin perinteistä kesälomaa eteläisellä Päijänteellä.

– Iloksemme kuvissa on tuotu esiin myös se, että kansallispuistoon pääsee omin voiminkin, kuten meloen. Hiljalleen melomalla onnistuu helpommin lähestymään ja tarkkailemaan esimerkiksi puiston linnustoa, kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Titta Jylhänkangas Metsähallituksesta.

Kilpailun voittajaksi äänestetyssä ”Linnunrata” -kuvassa tumman tähtitaivaan alla siintää kansallispuiston sydän, Kelventeen saari, joka on monelle puistossa retkeilijälle tuttu.

– Kilpailuun osallistuneista kuvista huokui mukava, kiireetön tunnelma. Valitsimme esiraadissa valokuvaaja Sami Lettojärven kanssa mielestämme parhaat kuvat yleisöäänestykseen, eikä valinta ollut kovin helppo. Kilpailuun saapuneiden kuvien taso oli hyvä. Auringon nousut, laskut ja avoin järvimaisema hivelevät silmää ja droonikuvat toivat kilpailuun kivan lintuperspekstiivin. Yleisöäänestyksen voittaja erottui selkeästi muista, Kelventeen yläpuolinen tähtitaivas, öinen Päijänne ja horisontissa pilkottavat valot ovat todella vangitsevan kaunista katseltavaa, uutistuottaja Päivi Piirainen Etelä-Suomen Sanomista analysoi.

– Tällaisen kuvan ottaminen on ollut jo pitkään mielessä. Tuon kuvan oton aikana kaikki oli kohdillaan. Kuva miellytti omaa silmää ja se oli kiva jakaa myös muille katsottavaksi, kertoo voittajakuvan ikuistanut Jeremy Roselli.

Kolme eniten ääniä saanutta teosta palkittiin. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. 1. ja 2. palkinto: mökkivuorokausi jollakin Metsähallituksen Päijät- tai Kanta-Hämeen luontokohteella. 3. palkinto: Etelä-Suomen Sanomien digitilaus yhdeksi kuukaudeksi.

Järjestäjät kiittävät kilpailuun osallistuneita. Kilpailun voittajakuvat julkaistaan Päijänteen kansallispuiston internet-sivulla osoitteessa www.luontoon.fi/paijanne sekä Asikkalan kunnan internet-sivulla osoitteessa: https://asikkala.fi/. Voittajakuvat tulevat nähtäville myös Asikkalan kunnan kirjastoon.

Äänestystulos

Oikaisu 5.10.2023.
Parasta Päijänteellä -valokuvakilpailuun sai osallistua 1-2 kuvalla, jotka oli ottanut kilpailuaikana 1.6.-31.8.2023. Tarkistuksen jälkeen kolme äänestyksessä eniten ääniä saanutta teosta:

1.    ”Linnunrata”, kuvaaja: Jeremy Roselli
2.    ”Ilta puoli yhdeksältä”, kuvaaja: Jenna-Janika Kekki
3.    ”Haaveista totta”, kuvaaja: Sirpa Malinen 

Lisätietoa: Metsähallitus, virkistyskäytön erityisasiantuntija Titta Jylhänkangas, p. 040–6725431.

Linnunrata, Kuvaaja: Jeremy Roselli