Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Meeri Koutaniemi Kätketty Vapaus – Hidden Freedom
15.6- 10.8.2024

Vääksyssä sijaitsevan Danielson-Kalmarin huvilan kesässä Gertrude Bellin (1868–1926) ja Meeri Koutaniemen (s. 1987) dokumentaarinen työ kohtaavat näyttelyssä Hidden Freedom – Kätketty vapaus.
Gertrude Bell toimi 1900-luvun vaihteessa tutkimusmatkailijana, kirjailijana, poliittisena virkailijana, arkeologina ja vakoojana. Bell tunnetaan vahvimmin matkoiltaan kuvaamistaan valokuvista ja kirjeistä. Meeri Koutaniemi kuvaa yhteiskunnallisia aiheita ja nostaa kuvillaan esille ihmisoikeuskysymyksiä.
Näyttely kertoo kahden kuvaajan tekemästä dokumentaatiosta samoissa maissa kahtena eri aikakautena. He kuvasivat ja havainnoivat ihmisiä sekä paikallista elämänpiiriä. Näyttelyssä yhdistyy kymmenen eri maan tapahtumat, maisemat ja murrokset Lähi-Idässä ja Aasiassa, missä sekä Bell että Koutaniemi ovat kiertäneet ja kuvanneet useamman vuoden ajan.

Näyttelyssä ainutlaatuista on kahden naisen visio maailmasta aikana, jolloin naisena yksin työskentely on ollut ja on edelleen harvinaista. Kokonaisuus pyrkii luomaan niin ajallisen kuin sosiopoliittisen jännitteen kuvaajien materiaalien välille.
Kuvallista dialogia syventävät maakohtaiset journalistiset tekstit, jotka luovat historiallisen kontekstin sekä katsauksen nykypäivään. Bell ja Koutaniemi avaavat oven näkemäänsä maailmaan, mutta myös omaan henkiseen mielenmaisemaansa – tämä rakentaa ajallisen sillan menneen ja nykyhetken välille.

Näyttelyn osatuottajana on toiminut Kuopion VB-keskus, jossa aihetta esiteltiin kesällä 2020. Salon Taidemuseossa kokonaisuus laajeni vuonna 2023 uusien vedosten ja tekstiaineiston myötä.

Danielson-Kalmarin huvila on historiallinen rakennus Vääksyn kanavan lähellä. Aikansa johtava historiantutkija, valtioneuvos Johan Richard Danielson-Kalmari (1853–1933) vietti huvilalla kesiä perheineen vuosikymmenien ajan. Tyyliltään uusrenessanssia edustava huvila on entisöity ympärivuotiseen käyttöön. Kaksi huonetta on museokäytössä esittelemässä J.R. Danielson-Kalmarin elämää. Kesäisin huvilalla nähdään kutsuvierastaidenäyttelyitä ja talviaikoina rakennus on Asikkalan seudun musiikkiopiston käytössä.

Danielson-Kalmarin huvila
Kalmarintie 8
17200 Vääksy
Aukioloajat ovat 15.6- 10.8.2024
Avoinna arkisin klo 11-17 ja la-su klo 10-15 (Juhannuksen la ja su kiinni)
Liput 5/4€ (Samalla lipulla pääsee näyttelyyn koko kesän ajan)

Lisätietoja:

https://ess.menoinfo.fi/#!event?id=1281250

Lisää tapahtumia

Seniorit

Muistojen Polkuja-konsertti

Seniorikeskus Olo

Tapahtumat

Bar 16, tietovisa

Bar 16