Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Valtakunnallinen leväseuranta Vesijärvellä Kalmarin ja Pirppulan uimarannoilla sekä Päijänteellä Kuotaan uimarannalla alkaa kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Havaintokierros tehdään kerran viikossa.

Havainnot tallennetaan Järviwikiin, jonka tavoitteena on jakaa tietoa Suomen järvistä, edistää vesiensuojelua ja lisätä kiinnostusta vesistöihimme. Järviwikiä ylläpitää Suomen ympäristökeskus SYKE. 

Omien mökki- ja kotirantojen levähavaintoja voi kirjata kuka tahansa Järviwikiin. On suositeltavaa kirjata sinne myös ”ei levää” -havainnot. Näitäkin havaintoja voidaan hyödyntää järven tilan seurannassa.

Sinilevien eli syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti. Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä. Tämän vuoksi vähintäänkin silmämääräinen sinilevätarkistus on hyvä tehdä joka kerta, kun pulahtaa veteen.

Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä. PIDÄ LAPSET POISSA RANNASTA RUNSAIDEN SYANOBAKTEERIESIINTYMIEN AIKANA.