Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

TIEDOTE 15.1.2024

Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2024 on perinteikäs ja vetovoimainen Vesivehmaa Asikkalasta. Päijät-Hämeen Vuoden Kylä -tittelistä päättää Päijät-Hämeen Kylien kokoama raati. Valintaraadin mukaan kylän hakemuksesta välittyi positiivinen tekemisen meininki. Vanhoja perinteitä vaalitaan ja ylläpidetään, ja uusia juttuja uskalletaan kokeilla rohkeasti. Toimivat jutut jäävät osaksi kylän toimintaa. Kylälle muuttaa uusia asukkaita, jotka toivotetaan tervetulleiksi ja otetaan mukaan toimintaan.

Kylän keskuksena toimii juuri laajennettu kyläkoulu sekä yli 100-vuotias nuorisoseurantalo. Kylällä toimii monta yhdistystä tarjoten monipuolista tekemistä kaikenikäisille. Erityisesti raatilaiset pitivät siitä, että kylällä huomioidaan toiminnassa lapset ja nuoret. Päiväkoti ja kyläkoulu tuovat säpinää kylään ja ovat osoittaneet oman suosionsa. Vesivehmaan kyläkoulu onkin yksi Suomen harvoista kasvavista kyläkouluista. Vesivehmaalla on myös laaja-alaisesti eri alojen yrittäjiä, joista osa toimii myös yli kuntarajojen.

78-vuotias Vesivehmaan Vire liikuttaa ihmisiä läpi vuoden. Kesäisin järjestetään yleisurheilukilpailuja ja talvella Vire pitää Jenkkapirtin suositut ladut ja kylän yhteisen laavun talkoovoimin kunnossa. Matkanvarrella on ollut toimintaa erilaisista urheilulajeista aina oman laavun tekoon saakka. Vesivehmaan kylän laavu onkin kyläläisten aktiivisessa käytössä. Tanssilava Jenkkapirtti on Vireen omistama ja vuokrattu tällä hetkellä ulkopuoliselle yrittäjälle.

Alueen Martat ovat järjestäneet yli 90 vuotta monipuolista vapaa-ajan harraste- ja kurssitoimintaa jäsenilleen. Mukana toiminnassa on kaikenikäisiä, ketkä haluavat vaalia vanhoja perinteitä ja oppia uusia käytännön taitoja yhdessä muiden kanssa.

Vesivehmaan Nuorisoseura toimii aktiivisesti Nuorisoseurantalon tiloissa. 116-vuotias seura järjestää erilaista toimintaa kooten kyläläisiä yhteen. Nuorisoseuran tiloissa järjestetään mm. vapaaehtoisvoimin pyöriviä Nuokku-iltoja nuorille sekä monipuolisia tapahtumia talviriehasta, yhteisöllisiin ruokatapahtumiin ja liikunnan ja kädentaitojen ryhmiin. Nuorisoseurantaloa vuokrataan myös erilaisia tilaisuuksia varten.

Nuorisoseuran yli 40-vuotta puheenjohtaja toiminut Sirpa Kuisma siirtyy seuran aktiiveihin luovuttaen puheenjohtajan paikan Maria Rautavalle vuoden 2024 alusta. Sirpa valittiin vuonna 2023 Etelä-Suomen alueen Vuoden nuorisoseuralaiseksi, eikä suotta.

– Tämä oli ihan mahtava uutinen Vesivehmaalaisille! Kiitos paljon! Kylällä pitkään asuneet ovat kertoneet, että täällä on kautta aikojen ollut aktiivista toimintaa. Haluamme ylläpitää ja kehittää sitä yhdessä eteenpäin, sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä sen kautta. Täällä on paljon aktiivisia ihmisiä, jotka ovat tehneet kylän eteen vuosikymmenien saatossa pitkäjänteisesti todella paljon ja uusia aktiivisia otetaan lämpimästi mukaan yhteiseen toimintaan. Vesivehmaalle tämä tunnustus on osoitus siitä, että yhdessä on hyvä mennä eteenpäin, pohtii nuorisoseuran uusi puheenjohtaja Maria Rautava.

– Vesivehmaa on jo 28. Päijät-Hämeen Vuoden Kylä ja saa nimensä mahtavaan joukkoon. Voittajakylä ansaitsee kiitoksen. Palkintovideon ja tienvarsikyltin lisäksi tarjolla on positiivista näkyvyyttä, Päijät-Hämeen Kylien kyläaktivaattori Tiina Västilä sanoo tiedotteessa.

Voittoa tullaan juhlistamaan Vesivehmaan kylällä maakunnallisessa kyläjuhlassa, Kyläkalaasissa. Päijät-Hämeen Vuoden Kylän palkitsee Päijät-Hämeen Kylät, Asikkalan kunta, Järvi-Hämeen Osuuspankki ja Päijät-Hämeen Liitto. Lisäksi muistetaan Tsemppipalkinnolla Sysmän Suopeltoa sekä Tunnustuspalkinnolla Asikkalan Kurhila-Hillilää.

Lisätiedot:

Tiina Västilä
Päijät-Hämeen Kylät
Kyläaktivaattori
puh. 0447124208

Maria Rautava
Vesivehmaan nuorisoseuran puheenjohtaja 2024 alusta
puh. 0504065986

Sirpa Kuisma
Vesivehmaan nuorisoseuran entinen pj yli 40-vuotta
puh. 040 725 2039