Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Matkailla voit meillä myös vastuullisesti. Kiertele mitä upeimmissa maisemissa Asikkalan eri luonto- ja urheilureiteillä, tutustu kansainvälisesti merkittävien Salpausselkä Geopark-kohteiden avulla maiseman ja maastonmuotojen syntytarinaan, jotka tuovat esille kulttuurin ja elollisen luonnon yhteydet alueen geologiaan. Lähde vesille melontaretkelle, veneilemään, kalastamaan, vesijetteilemään tai suppailemaan. Kierrä vaikka kaikki alueen frisbeegolfradat läpi, käy golfaamassa tai urheile sisällä tai ulkona. Tutustu erilaisiin ulkokuntoilualueisiin, sisäliikuntapaikkoihin, peliareenoihin, lentopallo- ja tenniskenttiin, skeittiparkkiin, mölkky/kuula pelialuesiin sekä paljon muuhun.

Top 10 listan kohteet kannattaa ehdottomasti kokea.

Pulkkilanharju on Suomen kauneimmaksi äänestetty maisemareitti, jonka 8 kilometrin varrella on 2,2 km sekä 4,4 km pituisia luontopolkuja. Pulkkilanharjun reitillä pääset ihastelemaan jääkauden muovaamaa harjumaastoa, Päijänteen henkeäsalpaavia järvimaisemia sekä Karisalmen upeaa siltaa, jonka alta veneet kulkevat. Kaikki tämä on osa Päijänteen Kansallispuistoa, joka jatkuu vesiteitse myös 9,7 kilometrin pituiselle ja 3,49 neliökilometrin kokoiselle Kelventeen harjusaarelle, jonka halki kulkee helppokulkuisia luontopolkuja. Saarelle on rakennettu teltta, – laavu- ja nuotiopaikkoja leiriytymistä varten. Saaren eteläkärjessä sijaitsee iso hiekkaranta ja saarella pääsee ihastelemaan harjuja, suppia ja suojaisia lahdenpoukamia.

Vääksyn kanava on yhdistänyt Vesijärven ja Päijänteen jo yli 150-vuotta. Tämä 1,3 km pitkä kanava on Euroopan vilkkaimmin liikennöity sisävesikanava, jonka sulutusta pääset itse seuraamaan läpi ajavien paattien ja purjehtijoiden toimesta tässä idyllisessä kanavaympäristössä sen tarjoamine kahviloineen, ravintoloineen ja butiikkeineen, jotka tarjoavat tekemistä koko perheelle. Asikkalan Kalkkisten kanavallekaan ei ole pitkä matka, jota pitkin pääsee Ruotsalaiselle ja Heinolaan, jonne esimerkiksi Päijänne-Risteilyt Hildenin reittilaivatkin kulkevat. 

Vääksystä löytyy jokaiselle jotakin. Pysähdy nopeasti kahvilla tai nauti maittava lounas, shoppaile ja tee ihastuttavia paikallisia löytöjä butiikeista sekä erikoisliikkeistä tai kiertele kulttuurin ja historian parissa erilaisissa käyntikohteissa. Vääksyn tunnelmaa luovat kanavan läheisyys puistoineen, myllyn vieressä kuohuva koski, rikas huvilahistoria, jokimaisema, satavuotiaat rakennukset ja ainainen pienyrittäjien välinen yhteistyö ja vieraanvaraisuus. 

Asikkalaa ei ole turhaan valittu Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi, sillä alueelta löytyy lukuisia urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia kaiken ikäisille ja kaiken tasoisille. Alueelta löytyy monia eri pituisia ulkoilureittejä ja luontopolkuja aina aloittelijasta, mutta myös kokeneemmallekin tallaajalle. Useilla reiteillä on mahdollista kulkea myös pyörällä. Luonnossa liikkumisen lisäksi voit käyttää lukuisia ulkokuntoilu, – yleisurheilu, – sisäliikunta, – pallopeli, frisbeegolf, – lentopallo- ja tenniskenttäalueita. Eli liikkumaan siis iästä viis.

Suomen kalliot ovat 1600–1900 miljoonaa vuotta vanhoja, joita lukuisat jääkaudet ovat muokanneet ja joiden myötä Salpausselät ovat muodostuneet eteläisen Suomen alueelle. Korkeimmillaan ja näyttävimmillään ne ovat kuitenkin Päijät-Hämeessä sijaitsevalla Geopark-alueella. Tähän veden muovaamaan maisemaan, kulttuurimaiseman kehitykseen, maiseman syntytarinaan, paikallisidentiteetin vaalimiseen, ihmisen toimintaan ja paikallisiin palveluihin sekä kulttuurin ja elollisen luonnon yhteneväisyyksiin pääset tutustumaan uuden kestävää ja paikallista matkailua suosivan Geopark-teeman avulla. Geokohteet ovat geologisesti mielenkiintoisia, mutta monet ovat myös arkeologisesti, ekologisesti, historiallisesti ja / tai kulttuurillisesti tärkeitä kohteita. Myös noin neljäsosa suomalaisista juo hanavetensä Päijänteen järvestä, jonka tarinaan voi tutustua Päijännetalolla.

Arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö kukoistaa Asikkalassa ja paikallinen osaaminen ennen ja nyt on hyvin nähtävillä. Urajärvellä, tiettävästi Suomen ensimmäisessä kartanomuseossa, kerrotaan von Heidemanien suvun tarinaa ja Häggin Eläintäyttämön museossa esitellään ehkä jo unohdettua eläintentäyttäjän ammattia esineistöineen ja täytettyine eläimineen. Vesivehmaalla Antin Automuseo kätkee seiniensä suojaan upeita ajopelejä, kun taas lentokentällä sijaitseva Päijät-Hämeen Ilmailumuseo puolestaan harvinaisia entisaikojen lentokoneita. Tuohimestarin tuvasta löytyy maailman suurimmat ja pienimmät tuohivirsut. Jo historiaan vaipuneita työkaluja ja ajovälineistöä on nähtävillä Asikkalan Kotiseutumuseossa uusgotiikan tyylisuuntaa edustavan Asikkalan miljoonan tiilen kirkon kupeessa. Myllykselässä Tupalan Talomuseo edustaa alkuperäistä hämäläistä tilakulttuuria umpipihoineen ja Kurhila-Hillilässä Pellavatupa Joentorpassa voi kokea pellavan tien pellolta langaksi. Vääksyssä Päijännetalossa sijaitsevassa museossa on esillä mm. kalastusnäyttely Rapalan huikeasta tarinasta vaappuverstaasta maailmanmaineeseen ja muita vaihtuvia näyttelyitä sekä vieressä sijaitseva Vesimyllymuseo suorastaan huokuu entisaikaa ja aistikuvia kyläläisistä jauhattamassa viljojaan. Myös taidetta on nähtävillä uusrenesanssityylisessä Danielson-Kalmarin huvilassa, Taidevintillä, Urajärven Nahilankulman Navettagalleriassa sekä vaihtelevasti myös muualla. Monipuolista museotarjontaa täydentävät myös lauluillat ja kesäteatteri.

Koe monenlaisia elämyksellisiä retkiä Asikkalassa ja tutustu tarjontaan paikallisen oppaan kanssa tai yksin. Tarjolla on monenlaisia yksityisten järjestämiä retkiä esimerkkeinä yöpyminen saaristossa, kalastus- ja pilkkireissuja, patikointiretkiä, melontaretkiä, vesistöajeluita, laivaristeilyjä, reki- ja kärryajeluja ja paljon muuta. Monet oppaat voivat paikkoja esitellessään kertoa kohteiden tarinoita ja historiaa, kertoa hyviä vinkkejä tai vaikkapa järjestää sinulle maastolounaan luonnon helmassa. Tämän lisäksi viralliset Asikkala-Oppaat järjestävät erilaisia ryhmäretkiä ja kävelykierroksia. Asikkalassa myös tapahtuu paljon, sillä täällä on tapana järjestää räikeä kirjo erilaisia tapahtumia, kuten kylämarkkinoita, liikuntatapahtumia, kyläpäiviä, perinteeksi muodostunut museoautojen Mobilisti-kokoontuminen ja paljon muuta.

Lähiruoka on takuulla tuoretta, sillä se matkaa tuottajalta suoraan ruokapöytään. Sen kuljettamiseen ei tarvita ympäristöä saastuttavia polttoaineita, suuria määriä pakkausmateriaaleja tai säilöntäaineita. Ruuassa maistuu puhtaus sekä paikallisuus ja Asikkalassa voit vierailla useilla erilaisilla tiloilla, joilla pääset itse toteamaan, kuinka ostamasi ruoka valmistuu ja parhaimmillaan näet, miten lähiruoka työllistää tuottajia, ylläpitää maaseudun elinvoimaa ja edistää alueellista ruokakulttuuria. Tule itse toteamaan ja maistelemaan, mitä ruokakoriisi tarttuu lukuisilta marja- ja hedelmätiloilta, vihannes- ja juurestiloilta, juusto-, kananmuna- ja lihatiloilta, kala- ja äyriäistiloilta, kukka- ja kasvitiloilta tai muilta maatilatiloilta. Lämminhenkisessä maalaiskulttuurissa mielellään neuvotaan ja annetaan vinkkejä, millaisia suussa sulavia annoksia voit raaka-aineistasi loihtia.

Lähde seikkailulle henkeäsalpaavalle Vesijärvelle tai Päijänteelle, tai koe vaikka molemmat kulkemalla Vääksyn kanavan läpi, ja katso, minne päädyt. Vieraile Päijänteen pienillä saarilla, jotka ovat kesäisin kuin pieniä paratiiseja. Vuokraa käyttöösi soutuvene, perämoottori, kajakki, vesiskootteri, moottorivene tai lähde matkaan paikallisen kuljettajan kanssa, joka vie sinut haluamaasi paikkaan ja noutaa sinut sovitusti. Mikäli haluat rennompaa maisemien tarkkailua, nouse risteilylaivan kannelle ja nauti tuulen viimasta kirkkaine sinisine vesineen ja saarineen.  Vesistömme ovat kalaisia yli 30 kalalajin järviä ja loistavia kalastuspaikkoja riittää, joten mikset lähtisi kalaan.  

Asikkala tarjoaa shoppailijalle lukemattomasti vaihtoehtoja. Pienet putiikit ovat pullollaan mitä ihanampia tuotteita; sisustustavaraa, vaatteita, tuliaisia ja lahjatuotteita. Tule, kierrä ja ihastu!