Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku
Kuvituskuva vesilasi

Aurinkovuoren Veden hallitus päätti kokouksessaan 4.10.2023 korottaa vesi- ja jätevesimaksuja.

Korotusten taustalla tulevat investoinnit ja saneeraukset

Yhtiön hallitus päätti vesihuoltomaksujen korotuksista kokouksessaan 4.10.2023. Korotusten taustalla ovat vesihuoltolaitoksen investointi- ja saneeraustarpeet, taloudellisen tilanteen heikkeneminen sekä vesihuoltolain vaatimukset.

Vesihuoltolaitoksen tulos on ollut alijäämäinen ja vesihuoltolain mukaisesti toiminta pitää kattaa kerättävillä maksuilla. Ilman hintojen tarkastamista yhtiö ei pysty tekemään suunniteltuja saneerauksia. Viime vuosina rakentamis- ja rahoituskustannukset ovat nousseet merkittävästi, jonka takia yhtiö ei ole pystynyt tekemään riittäviä korjausinvestointeja. Lisäksi kuluttajien vedenkäytössä on tapahtunut muutoksia, kulutus on pienentynyt tehostuneen vedenkäytön myötä, joka on vähentänyt yhtiön tuloja. Hinnoittelua tarkastellaan kokonaisuudessaan, mutta painotusta muutetaan enemmän perusmaksuihin pitkällä aikajänteellä, joka mahdollistaa ylläpitämään olemassa olevaa vesihuoltolaitoksen infrarakennetta. Infran pitää olla kunnossa riippumatta vedenkulutuksesta, jotta taataan kuluttajille luvatut palvelut.

Aurinkovuoren Vesi Oy:n vastuulla olevaan infraan kuuluvat vesi- ja jätevesiverkostot, jäteveden-pumppaamot, paineenkorotusasemat, ylävesisäiliöt, jätevedenpuhdistamot sekä vedenottamot. Kohteet on kartoitettu ja selvitetty tulevat saneerausinvestoinnit seuraaville 15 vuodelle.

Vesihuollon laadun ja toimintavarmuuden ylläpitämiseksi on vesihuoltolaitoksen infraa saneerattava pitkäjänteisesti. Lähivuosien merkittäviä investointeja ovat mm. Vääksyn jätevesien käsittely tulevaisuudessa, jätevedenpumppaamoiden ja verkoston saneeraukset. Vesihuoltolain 18 §:n mukaan vesihuollon ja huleveden viemäröinnin maksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit sekä kustannukset.

Korotuspäätökset 2024-2026

Talouden tasapainon parantamiseen pyritään korottamalla maksuja vaiheittain vuosina 2024, 2025 ja 2026.

Hallitus päätti tarkistaa vesihuoltolaitoksen hintoja 1.1.2024 alkaen hinnaston mukaisesti siten, että veden ja jäteveden käyttö-, perus- ja liittymismaksuja korotetaan. Myös vuosien 2025 ja 2026 alusta tarkistetaan veden ja jäteveden käyttö- ja perusmaksuja.


Liitteet:


Lisätietoja
Aurinkovuoren Vesi Oy

Aki Tiihonen
toimitusjohtaja
044 778 0893, etunimi.sukunimi@asikkala.fi
Aatu Lyytinen
vesihuoltoinsinööri
044 021 0008, etunimi.sukunimi@asikkala.fi