Liikenneturvallisuus
Asikkala haluaa tarjota asukkailleen ja muille alueella toimiville turvallisen ja viihtyisän elinympäristön. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että kukaan ei kuole tai loukkaannu vakavasti tieliikenteessä. Tavoitteena on myös, että liikkuminen koetaan turvalliseksi kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla kulkutavoilla – erityisesti kävellen ja pyöräillen liikuttaessa.
Tavoitteiden saavuttamiseksi Asikkala on laatinut laaja-alaisen liikenneturvallisuussuunnitelman. Asikkalan liikenneturvallisuustyötä ja laaditun liikenneturvallisuussuunnitelman toteutumista koordinoidaan liikenneturvallisuustyöryhmässä.





Tärkeitä tärppejä liikenteeseen!
Liikenneturvallisuutta lisää vähäinen autoliikenne. Mahdollista liikkuminen kävellen tai pyörällä.
Saattoliikenne
Osa vanhemmista kuljettaa lapsensa kouluun tottumuksesta autolla, vaikka matka olisi mahdollista kulkea kävellen tai pyörällä. Jos esimerkiksi matkan pituuden tai harrastusvälineiden vuoksi lapsi kuitenkin halutaan kuljettaa autolla, on hyvä huomioida muutama asia. Noudata koulun ohjeita saattoliikenteestä ja pysäköinnistä. Keskity ympäristön ja muiden liikkujien tarkkailuun, unohda ajamista häiritsevät tekijät. Vältä peruuttamista ja aja rauhallisesti, vaikka olisikin kiire jatkaa matkaa. Jos mahdollista, jätä lapsi turvalliseen paikkaan hieman etäämmälle koulusta, jolloin et kuormita koulun saattoliikennealuetta ja lapsi saa raitista ilmaa kävellessään osan matkasta.
Pyöräile kouluun
Pyöräily on turvallisempaa, kun liikennesäännöt ovat hallussa. Sopikaa lapsen tai nuoren kanssa pyöräilyn pelisäännöistä ja kerratkaa liikennesäännöt. Pyörätiellä ajetaan oikeassa reunassa. Jalkakäytävällä saa ajaa vain alle 12-vuotiaat. Tien ylityksissä tulee olla erityisen tarkkana ja kannattaa suosia alikulkuja. Pyöräillessä keskitytään vain pyöräilyyn – ei siis kuunnella musiikkia tai käytetä kännykkää. Pyöräilykypärä laitetaan päähän lyhyilläkin matkoilla. Pyöräilyn liikennesääntöjä voitte opetella ja kerrata yhdessä vaikkapa Liikenneturvan Jalan & pyöräillen -oppaasta.
Liikenneturvallisuusviesti: Kiire
Taas hoppu ja pinnaa kiristää…? Kiire on turvallisen liikkumisen vihollinen, sillä kiireessä keskittyminen liikenteeseen heikkenee ja toiminta muuttuu riskialttiiksi. Kiire voi saada ajamaan ylinopeutta, unohtamaan turvavälin, kävelemään punaisia päin tai ryntäämään suojatielle arvaamattomasti. Näistä aiheutuu turhia riskejä sekä itselle että muille liikkujille. Paras keino välttää kiire on ennakoida ja suunnitella aikataulu riittävän väljäksi. Jos ennakoinnista huolimatta kiire pääsee yllättämään, kannattaa vetää syvään henkeä ja miettiä aikataulu uusiksi. Myöhästyminen on pienempi paha kuin turha riskinotto. Ilmoita määränpäähän, että olet myöhässä tai siirrä asiointikäynti toiseen hetkeen. Pidetään kiire poissa liikenteestä. Kiireettä liikkuva aikuinen näyttää myös hyvää esimerkkiä lapsille.
Matti Kettunen, Hyvinvointipalvelut, puheenjohtaja
Tony Töyrylä, Rambol Finland Oy, sihteeri
Nerinda Laine, Varhaiskasvatuspalvelut
Jukka Hjelm, Tekniset palvelut
Petri Haapanen, Opetuspalvelut
Seija Upola, Vanhus-, vammais- ja veteraanineuvoston puheenjohtaja
Tomi Niemi, Liikenneturva
Mikko Santala, ELY-keskus
Pasi Havusela, Hämeen poliisilaitos