Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Kaivon vesi tulisi aina tutkia, jos veden epäillään aiheuttavan terveysoireita tai jos sen väri, maku tai haju on muuttunut oleellisesti. Kaivoveden laatu tulisi tutkituttaa säännöllisesti vähintään kolmen vuoden välein, koska kaikkia veden laatuun vaikuttavia tekijöitä ei huomaa vettä käytettäessä.

Yksityinen henkilö voi kääntyä vesinäytteen ottamiseksi Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymän terveydensuojeluinsinöörin puoleen. Hän osaa kertoa, miten näyte otetaan ja mitä näytteestä kannattaa tutkia. Terveydensuojeluinsinööri tietää myös, jos alueella on tapahtunut jotain, mikä on mahdollisesti vaikuttanut pohjaveden laatuun. Asiantuntija osaa valita oikean näytteenottoajankohdan ja voi sopia tarvittaessa laboratorion kanssa näytteen toimittamisesta.

Kaivon omistaja maksaa itse kaivoveden tutkimuksen. Tutkimus maksaa laboratoriosta ja tutkittavien aineiden lukumäärästä riippuen 40 – 200 euroa.

Kaivoveden tutkimiseen tarvittavat näytepullot voi hakea Asikkalan kunnan teknisistä palveluista osoitteesta Asikkalantie 21, Vääksy arkisin klo 9 – 15.