Kouluruokailu ja ruokalistat
Meidän kouluruoka on laadukasta ja hyvää. Sen ovat oppilaat yhdessä henkilöstön kanssa todenneet.
Tarjoamme terveellistä, turvallista ja maistuvaa ruokaa
- Kouluateriat suunnitellaan ravitsemussuositusten* mukaisesti ja ne täyttävät Sydänmerkki-aterian kriteerit
- Kerran viikossa kaikilla kasvisruokapäivä ja kouluilla kasvisvaihtoehto tarjolla myös päivittäin
- Raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia, kasvikset ja juurekset aina kun saatavissa
- Liha aina kotimaista
- Tarjolla on LUOMUA puurohiutaleina
- Ruokajuomana on suositusten mukainen rasvatonmaito
- Ruoka valmistetaan samoista hyvistä raaka-aineista, kuin kotiruoka.
- Ruoka on aina laktoositonta
Ruoan valmistuksesta ja tarjoilusta vastaavat koulutetut ammattilaiset.

* = noudatamme THL:n Suomalaisia ravitsemussuosituksia (2024), THL:n kouluruokasuosituksia (2017) sekä THL:n toisen asteen opiskelijaruokasuosituksia (2019)
Koulujen ajankohtaiseen ruokalistaan pääset tästä
Kouluilla on seitsämän viikon kiertävä ruokalista jossa huomioidaan kausiraaka-aineet sekä tärkeimmät juhlapyhät. Koulujen ruokalistat julkaistaan myös Päijät-Häme lehdessä.

Kouluilla on tarjolla kaksi lounasvaihtoehtoa lähes päivittäin, joista toinen on kasvisruoka ”makujen maailma”. Kerran viikossa kaikilla on kasvisruokapäivä.
– Kouluruokamme on laktoositonta, mutta laktoositon maito tulee oppilaan itse ottaa erikseen linjastosta tarvittaessa. Vähälaktoosisuudesta tai laktoosittomuudesta ei siis tarvitse tehdä erityisruokavalioilmoitusta.
– Erityisruokavaliot, joista tarvitsemme keittiöille lääkärintodistuksen ovat: keliakia, täysin maidoton- ja täysin viljaton ruokavalio sekä anafylaktisen shokin aiheuttavat yliherkkyydet.
– Erityisruokavalion valmistamme henkilöille, joilla on todettu jokin ruoka-aineallergia tai yliherkkyys, ja josta aiheutuu vakavia allergiaoireita. Lievissä allergiaoireissa noudatetaan Käypä hoito-suositusten mukaista siedättämistä.
– Erityisruokavalioilmoituksen saa kouluterveydenhoitajalta käynnin tai puhelinsoiton perusteella, mikäli edellä mainitut kriteerit täyttyvät. Ruoka-aine allergioissa tulee mainita myös, mikäli raaka-aine ei käy raakana/ kypsänä/ uutteena/ mausteena.
– Erityisruokavalioilmoitukset tulee päivittää vuosittain. Jos siinä ei ole tapahtunut muutoksia riittää ilmoitus suoraan keittiölle nuoren/ vanhemman toimesta (ei siis tarvita uutta erityisruokavalioilmoitusta). Mikäli päivitysilmoitusta ei tehdä lukukauden alussa katsotaan erityisruokavalio lopetetuksi.
– Erityisruokavalioilmoitukset tulee päivittää kouluterveydenhoitajan/ lääkärin todistuksella aina koulusta toiseen siirryttäessä.
– Mikäli yksilöllistä (tehdään moniallergisille nimellä) erityisruokavalioruokaa ei käydä syömässä viikkoon ilman ilmoitusta keittiölle, katsotaan se lopetetuksi.
– Eettiset ja etniset erityisruokavaliot voi sopia ottamalla yhteyttä suoraan minuun. Autan mielelläni myös muissa kouluruokailuun tai yleensä nuoren ruokailuun liittyvissä haasteissa.
Keittiöiden yhteystiedot:
Vesivehmaa, heli.laulajainen@asikkala.fi p. 044 778 0007
Aurinkovuori + VYK, marika.pukarinen@asikkala.fi p. 044 778 0055
Ateriapalveluhallinto, minna.pettinen@asikkala.fi p. 044 778 0215



