Ruoka ja ruuan tuotanto
Ruoka, niin jokapäiväinen asia kuin se onkin, on yksi kolmesta suurimmasta ympäristökuormittajasta asumisen ja autoilun lisäksi. Hyvillä ruokavalinnoilla voit siis todellakin säästää ympäristöä.
Keskeistä ruoan ympäristövaikutusten syntymisessä on se, miten se on tuotettu: viljelty, lannoitettu, korjattu ja jalostettu. Myös ruuan ilmastovaikutukset ovat merkittäviä ja ruoka kattaakin 18% keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Lähiruuan suosiminen on parempi valinta, sillä kuljetuksista syntyy pienemmät päästöt, ja tiedät mistä mistä ruoka on peräisin ja miten se on tuotettu.
Suomalaisten kotitalouksien keittiöistä syntyy vuosittain 160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Asikkalan Yhteismartat ovat koonneet vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi osana maaliskuun teemaa.
Ravintoloiden hävikkiruokaa voi ostaa edullisesti RESQ Clubin kautta. Tällä hetkellä tarjolla ei ole asikkalalaisten ravintoloiden hävikkiä, mutta lähikuntien hävikkiruokaa voit ostaa sovelluksen kautta.
Lähiruokaa voit ostaa suoraan tuottajalta mm. Lähiruoka REKOn kautta.
Asikkalalainen Ari Kärkkäinen jakaa arvokasta tietoa ja maukkaita vegereseptejä Vegaanimiehen ruokakirja-blogissaan.