Siirry sisältöön
Yhteystiedot Asioi verkossa Haku

Liikenne on merkittävä ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kasvihuonekaasujen lähde.

Vuonna 2018 noin 20 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä oli peräisin liikenteestä.

Vuonna 2017 kotimaan liikenteen hiilidioksidipäästöt olivat noin 11,5 miljoonaa tonnia, joka jakautui eri liikennemuotojen kesken:

Fossiilisia polttoaineita hyödyntävän liikenteen väheneminen parantaa myös paikallista ilmanlaatua, liikenneturvallisuutta sekä vähentää melua, mikä kasvattaa puolestaan jokaisen hyvinvointia.

Eri liikennevälineiden hiilidioksidipäästöt:, päästöt CO2 / 440 km: Juna 1kg, bussi 26 kg, sähköauto 54 kg, polttomoottoriauto 88 kg, potkurilentokone 97 kg, laiva 136 kg, lMD80entokone  207 kg.

Viisaan liikkujan valinnat

Viisaalla liikkumisella tarkoitetaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta suotuisia kulkutapoja, jotka ovat myös taloudellisia, sujuvia ja turvallisia sekä liikkujan terveyttä kohentavia.

Ensisijaisia kulkutapoja ovat kävely, pyöräily ja joukkoliikenne. Mikäli henkilöauton käyttö on välttämätöntä, kannattaa suosia autojen yhteiskäyttöä, kimppakyytejä, liityntäpysäköintiä ja taloudellista ajotapaa. Fiksua on valita mahdollisimman pienikulutuksinen auto, jossa voi käyttää myös tulevaisuuden polttoaineita.

  1. Onko matka tarpeellinen vai voinko hoitaa saman asian esimerkiksi nettiyhteydellä kotoa käsin (kuten verkkokaupat, etätyö, tms.)?
  2. Mihin olen menossa ja miten pääsen sinne?
  3. Voinko yhdistää eri asioiden hoitamista samaan matkaan, esimerkiksi hoitaa kauppa-asiat työmatkan yhteydessä tai odottaa että tulee muita tarpeita enkä lähteä yhden asian vuoksi?
  4. Voinko mennä kävellen, pyöräillen, julkisella tai yhdistellen eri kulkumuotoja?
  5. Jos määränpäähän on mentävä autolla, voinko tarjota kyydin jollekin?
Lähikauppaan kävellen 1km, päästöt 0 g CO2, lähikauppaan autolla 1 km 181 g CO2, Supermarkettiin autolla 10km 1810 g CO2, Hyperemarkettiin autolla  40 km 6310 g CO2.

Hyötyliikunta on parasta liikuntaa! Sitä voit harrastaa arjen liikkumisessa kauppaan, töihin ja kouluun. Hyötyliikuntaa ovat myös pihatyöt, vieraslajitalkoot ja roskakävelyt. Samalla kunto kohoaa, mieli virkistyy ja keskittyminen paranee.

Pyöräily Asikkalassa

Lahden karttapalvelussa saat näkyviin myös Asikkalan kartan ja pyörätiet:

  1. Osoite: https://kartta.lahti.fi/IMSAsikkala/
  2. Klikkaa Tasot
  3. Rastita Pyörätiet

Asikkalan liikuntatoimen kampanjat

Asikkalan liikuntatoimen kampanjoita voit seurata Facebook-sivuilla. Tarjolla on mm. postilaatikkopyöräilyä, porrashaastetta ja liikuntakorttikisa.

Vietämme Unelmien liikuntapäivää maanantaina 10.5.2021. Myös siitä tiedotetaan Facebookissa.

Työsuhdepyörät

Lahden Seudun Liikenne palvelee asikkalalaisia liikkujia. Bussimatkan voi hyödyntää vaikkapa rentoutumiseen, lukemiseen tai äänikirjojen kuunteluun.

Asikkalassa liikennöi myös biokaasubussi Meitin Enerkia.

Matkahuolto on suomalainen bussiliikenteen palveluyritys. Tarkista koko Suomen aikataulut helposti ja nopeasti verkkokaupasta, mobiilisovelluksesta ja Matkahuollon palvelupisteistä.

Lahdesta pääsee junalla ympäri Suomen. Katso aikataulut ja reitit vr.fi.

Junalla Eurooppaan -blogikirjoituksesta saa näkökulmia kestävään matkailuun.

Liikenteen päästöjä voidaan vähentää biopolttoaineilla, sähköautoilla ja ajoneuvojen energiatehokkuudella. Perinteisen polttomoottoriauton voi muuttaa sellaiseksi, että se pystyy hyödyntämään bioetanolia. Hyviä kokemuksia bioetanolin muutossarjan asentamisesta löytyy mm. Pirkanmaalta.

Asikkalan autokanta vuonna 5/2021: noin puolet kulkee bensiinillä ja puolet dieselillä. Uudempien autojen CO2-päästöt ovat pienempiä kuin vanhojen. Sähköautoja on 14 kpl ja kaasuautoja kpl.